Palma, 16 de maig de 2025.- MÉS per Mallorca reclama al Govern que adopti mesures d’acció positiva per a incentivar la inserció laboral de les persones trans en empreses públiques i privades i evitar situacions de discriminació i transfòbia en el món laboral. Així, en el marc del Dia contra l’LGTBIQ-fòbia, el partit ecosobiranista ha registrat una proposició no de llei amb la qual reclama mesures per acabar amb totes les formes de discriminació i violència que pateixen les persones trans, però també les persones gais, lesbianes, bisexuals, intersexuals i queers, així com acabar amb els discursos d’odi que atempten contra els seus drets humans.
“Les persones trans són les que pateixen més discriminació en l’àmbit laboral i en el seu accés. Això suposa un risc important d’exclusió i d’una vulnerabilitat molt important és imprescindible adoptar mesures”, ha reivindicat la diputada de MÉS per Mallorca, Marta Carrió.
En aquest sentit, Carrió ha explicat que l’abril de 2022 el Ministeri d’Igualtat va estimar que existeix una taxa de desocupació del 46,5% entre persones trans, i assenyala que el percentatge podria ser major. Un percentatge que, d’acord amb un estudi de Ben Amics, a les Illes Balears s’enfila fins al 50 % i que, si s’hi suma el cas de les persones trans que exerceixen la prostitució i a la de les persones que estudien i no fan feina, suposa el 59,1 %. Això implica que gairebé un 60% de la població trans es troba en situació de desocupació, triplicant la taxa de desocupació en relació amb la mitjana de la població.
I és que, segons la UGT, el 55% de les persones trans asseguren que són rebutjades de manera directa o indirecta en una entrevista de feina i, segons un estudi de la Federació Estatal LGTBI+ (FELGTB+), la meitat de la població trans de l’Estat ha tengut problemes de sensellarisme i part d’elles s’han vist empeses a refugiar-se en cases d’amics i que un 4,2% van haver de dormir al carrer en algun moment de les seves vides.
A més, d’acord amb l’estudi de l’Agència dels Drets Humans de la Unió Europea (FRA) sobre la situació de les persones LGTBIQ+ el 42% de les persones trans de l’Estat ha patit discriminació en el seu lloc de feina o en la recerca d’una. Una discriminació a la qual es sumen les violències en els centres de treball que pateixen les persones trans i que, d’acord amb l’estudi de la UGT, han augmentat un 20 % en els darrers anys. Així, d’acord amb l’estudi del sindicat, més de la meitat de les persones trans i no binàries enquestades van assegurar haver patit alguna forma de violència verbal. El percentatge de 2020 era del 32 % i el 2023 s’ha incrementat fins al 53 %. Només es denuncien el 5 % dels casos. Si ens referim a la violència física i, concretament, a la violència sexual, el 20 % de les persones trans consultades reconeixen haver-la patit. Unes xifres que per a MÉS per Mallorca són “inacceptables”.
Per això, davant aquesta realitat i en el marc del Dia contra l’LGTBIQ-fòbia, MÉS per Mallorca reclama al Govern que adopti mesures d’acció positiva per a incentivar la inserció laboral de les persones trans en empreses públiques i privades i evitar situacions de discriminació i transfòbia en el món laboral. En aquest sentit, el partit ecosobiranista ha registrat una proposició no de llei amb la qual insta el Govern a incloure dins l’àmbit d’inserció laboral de col·lectius vulnerables, el col·lectiu trans de forma específica, i a desenvolupar iniciatives de conscienciació entre el col·lectiu empresarial per a sensibilitzar de la discriminació existent i prendre consciència i participar de l’eliminació de la transfòbia.
Així també, la proposta de MÉS per Mallorca insta el Govern a analitzar i avaluar que no es produeix cap situació de transfòbia en l’àmbit de la funció pública, i a desenvolupar o incloure en el pla general, formació i sensibilització de respecte dels drets de les persones LGTBIQ+, així com a vetllar, mitjançant el Consell LGTBI, perquè les persones trans rebin suport i atenció integral davant aquest tipus de discriminacions i violència.