La modificació de la LECO suposa una millora clau per a la protecció i l’ordenació del territori

Joan Albert Pons Bagur,

Joan Mas ‘Collet’: “L’actualització de la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental era molt necessària” 

Aquest dimarts horabaixa, el Parlament ha aprovat el projecte de llei pel qual es modifica la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental - LECO. 

La modificació de la llei compta amb dos objectius clars: per un costat, unificar, harmonitzar i simplificar el règim jurídic aplicable al procediment d’elaboració dels diferents plans ambientals i de declaració dels espais naturals protegits, incorporant, a més, els principis i directrius de la normativa d’accés a la informació i participació pública en matèria de medi ambient; i per l’altre, introduir una sèrie de mecanismes per tal de garantir i donar un impuls per tal que l’acció administrativa i les polítiques públiques s’orientin cap a la consecució dels objectius de l’Estratègia de la Unió Europea sobre biodiversitat 2030. Segons el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas ‘Collet’, “L’actualització de la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental era molt necessària, ara cal seguir avançant en protecció i ordenació del territori”. 

D’entre els articles de la llei modificada en destaca el referent al nou règim de protecció preventiva, que estableix que, de manera justificada, es podran suspendre llicències i permisos per a protegir el territori salvaguardar els valors naturals. Això és, que durant la tramitació d’un Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN), d’una Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) o d’un Lloc d’Interès Comunitari(LIC) de la Xarxa Natura 2000, es podran suspendre llicències municipals o aturar la tramitació de plans urbanístics amb incidència sobre el territori. Fins al moment, aquesta protecció només s’aplicava en la tramitació dels Plans d’Ordenació de Recursos Naturals.

Així mateix, s'introdueixen tota una sèrie de mecanismes de diferent naturalesa, tals com la creació del Catàleg d'espècies exòtiques invasores de les Illes Balears, l'impuls de la restauració ambiental, la creació d'un protocol en matèria de bio seguretat i d’un Fons de Patrimoni Natural de les Illes Balears. A més, a la normativa es preveu la presentació d’un projecte de llei del patrimoni natural de les Illes Balears davant el Parlament en un termini de quatre anys des de l’entrada en vigor de la modificació de la LECO. 

La Llei ha estat gestada des de la conselleria de Medi Ambient i Territori i, en concret, per la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat, amb el conseller Miquel Mir i el director Llorenç Mas al capdavant; ambdós de MÉS per Mallorca.  

Comparteix-lo!

Modificar cookies