Palma, 23 de febrer de 2024.- MÉS per Mallorca ha registrat una moció amb 45 propostes per capgirar el model de mobilitat i fer una aposta decidida per una mobilitat sostenible, en què el pes del vehicle privat es vegi reduït a la vegada que s’incrementa la mobilitat activa – a peu i en bicicleta – o els desplaçaments en transport públic o en vehicles compartits. La iniciativa serà debatuda en el pròxim ple del Parlament de les Illes Balears del dimarts 27 de febrer.
“Cal fer una aposta decidida per la mobilitat sostenible que arraconi el vehicle privat”, ha assegurat el diputat de MÉS per Mallorca, Ferran Rosa. “Necessitam tenir més i millor transport públic, més busos i trens, més freqüències, millorar les connexions i els serveis, més carrils bici i més espai per vianants. I ho necessitam ja”, ha defensat Rosa.
Així, pel que fa al transport públic, la moció de MÉS per Mallorca insta a unificar les targetes de transport existents a les Illes Balears (TIB a cada illa, EMT i abonament al Ferrocarril de Sóller) i garantir-ne la renovació automàtica, garantir a les persones residents poder fer ús del transport públic, particularment en aquelles línies de més afluència turística; i incrementar la velocitat comercial del transport públic i millorar-ne la competitivitat respecte del vehicle privat.
En relació amb el servei de bus, la moció del partit ecosobiranista insta a reforçar la xarxa de bus interurbà de Mallorca, allargant les hores de servei tant els matins com els vespres, incrementar les freqüències de les línies existents i implantar serveis nocturns d’autobús interurbà les nits de divendres, dissabte i vigílies de festiu. També a posar en marxa línies de bus interurbà que connectin els nuclis de població amb els seus centres educatius i sanitaris de referència. En concret: Campanet i Búger amb Sa Pobla, Costitx i Llubí amb Sineu, Petra i Ariany amb Vilafranca, Bunyola amb Santa Maria del Camí, Alaró amb Binissalem, Maria de la Salut amb Inca, Lloret de Vistalegre amb Inca, Andratx, Port d’Andratx i S’Arracó amb Son Espases; Calvià (i els seus nuclis de població) amb Son Espases, Puigpunyent i Galilea amb Son Espases, Alaró, Bunyola, Consell i Binissalem amb Son Llàtzer; i Algaida, Pina i Randa amb Son Llàtzer i Llucmajor.
També a impulsar línies llançadores d'autobús entre la Universitat de les Illes Balears i els principals nuclis de població de Mallorca i implantar una connexió estable anual en autobús entre totes les comarques de Mallorca i l'aeroport de Palma. A escala comarcal, la moció de MÉS per Mallorca proposa millorar de forma decidida el transport públic al Pla de Mallorca, garantint la connexió i freqüències suficients entre els nuclis de població; reforçar el transport públic interurbà per carretera al Llevant de Mallorca, millorant les freqüències i connexions entre els diferents nuclis de població així com també amb Manacor; reforçar els serveis d'autobús als municipis de la Tramuntana, millorant les freqüències i allargant les hores de servei de les línies, així com implantant el servei entre Andratx-Estellencs i Banyalbufar i entre Esporles i Valldemossa; i a implantar línies d'autobús interurbà entre diferents comarques durant tot l'any que connectin les comarques del Llevant, el nord del Raiguer i el Migjorn entre elles, garantint el transport d'una comarca a una altra sense haver de fer un nombre excessiu de transbordaments o haver de passar per Palma.
Pel que al servei de tren, la moció de MÉS per Mallorca insta al Govern a ampliar la cobertura horària dels Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), iniciant els serveis més prest i finalitzant-los els dies feiners al voltant de la mitjanit, i recuperar els serveis de nit dels Serveis Ferroviaris de Mallorca les nits de divendres, dissabtes i vigílies de festiu. També a millorar la capacitat dels combois per mitjà de l’allargament de les andanes, garantir l’accessibilitat segura a persones amb mobilitat reduïda eliminant barreres existents, incrementar la plantilla de l’SFM (particularment pel que fa a interventors, maquinistes i personal d’estació), millorar les condicions de totes les estacions de tren, la inversió en la supressió dels passos a nivell i la millora de la informació i senyals d'estacions i dels trens per assegurar que s’informa correctament de l’andana per la qual discorre cada servei i de l’estació a què s’aproxima el tren.
Així mateix, la moció insta a millorar la intermodalitat amb els serveis de tren, recuperar els trens semidirectes entre Sa Pobla i Manacor i Palma, deixar de prestar servei de festiu aquells dies en què únicament és festiu a Palma i no a la resta de municipis per on discorren les línies de transport públic o redactar el projecte per allargar el tren de Manacor al Llevant de Mallorca i el tren de Sa Pobla a Alcúdia. També s’insta al Govern de l’Estat a aprovar el Reial Decret pel qual es regula la concessió directa de 185 milions d’euros a la CAIB pel desenvolupament del tramvia a la Badia de Palma.
Finalment, entre moltes altres mesures i en el referent a la mobilitat activa, la moció dels ecosobiranistes insta a les administracions públiques de les Illes Balears a impulsar-la per mitjà de campanyes públiques per al seu foment i d’adequacions dels espais urbans i interurbans que facin més atractiva aquesta forma de desplaçar-se. També, s’insta al Govern a acompanyar econòmicament els ajuntaments en la construcció de carrils bici i passejos per vianants i a l’ombreig dels existents i a donar suport econòmic als ajuntaments i centes de treball i educatius per a la instal·lació d’aparcaments segurs per a bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal; i s’insta als Consells Insulars a incorporar espais per a vianants i ciclistes en les vies interurbanes.