MÉS impulsa l’establiment d’un impost sobre els béns de luxe no productius de les empreses

Joan Albert Pons Bagur,

Joana Aina Campomar: “Mentre el cost dels productesbàsics i la inflació augmenten com mai, la riquesa dels milmilionaris delssectors de l’alimentació i l’energia augmenten en mil milions cada dos dies”

El grup parlamentariMÉS per Mallorca ha presentat aquest divendres matí una Proposició No de Lleiper assolir un impost sobre béns de luxe no productius. 

El fet és que, per uncostat, les darreres crisis econòmiques han evidenciat un augment de ladesigualtat i, per l’altre, els impostos s’han destacat com a instrumentessencial per sostenir els serveis públics i redistribuir la riquesa.

Com apunta la diputadade MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar, “mentre el cost dels productes bàsicsi la inflació augmenten com mai, la riquesa dels milmilionaris dels sectors del’alimentació i l’energia augmenten en mil milions cada dos dies” – segonsdades de l’Oxfam.  De fet, els milmilionarisacumulen el 13,9% del PIB mundial, el triple que l’any 2000. Segons Campomar,“aquesta elevada desigualtat en la riquesa justifica la utilitzaciód'instruments fiscals per a reduir-la, evitant penalitzar el creixementeconòmic”. 

Pelque fa a l'àmbit tributari, no és fàcil assolir finalitats redistributives i,alhora, de creixement econòmic, però l’impost sobre actius no productius permetconjugar els dos objectius. D'unabanda, es grava de manera progressiva els actius no productius que estan enmans de persones jurídiques, la qual cosa permet aconseguir un cert nivellredistributiu i, de l'altra, un impost d'aquest tipus és eficient econòmicamentperquè pot incentivar un ús més productiu dels actius.

També l'objectiu és fer front així a l’elusió fiscal i alfrau fiscal d’alguns propietaris que en alguns casos no ho posen al seu nom,sinó al de les empreses, per no tributar a l’impost de patrimoni. No es tractad’un gravamen només per recaptar sinó que preténpenalitzar fiscalment l’ús de recursos de les empreses per adquirir actius noproductius per al lleure o el luxe.  

Pertot el que s’ha exposat, MÉS per Mallorca ha presentat una PNL per tal que elGovern de les Illes Balears estudiï laviabilitat d’implantar un impost sobre béns de luxe no productius situats a lesIlles Balears, com són les propietats luxoses que estiguin en mans d'unaempresa i no siguin necessàries per a la seva activitat: habitatges, vehiclesde més de 200 cavalls, embarcacions destinades a l'oci, aeronaus, obres d'art ijoies .

Comparteix-lo!

Modificar cookies