MÉS per Mallorca proposa restringir la compra d’habitatges a no residents i prohibir els incentius de compra als estrangers

Josep David Gilabert Lahosa,

Després del Debat de Política General, MÉS presenta un total de 18 propostes de resolució que seran debatudes durant el proper ple del Parlament.

Destaquen les propostes per capgirar el model social, turístic i financer de les Illes Balears per sortir de la crisi.

El Grup Parlamentari ha registrat avui una  bateria de propostes de resolució encaminades a implementar diferents polítiques públiques que contribueixin, d'una banda, a millorar i incrementar tant el finançament de les Illes Balears com el nivell d'autogovern, i per altra, que ajudin a superar l'actual context de crisi. A més, hi destaca un altre bloc centrat en el canvi de model així com reclamacions històriques al govern de l'Estat.

Entre les 18 propostes impulsades per MÉS, la formació pretén aconseguir el suport del Parlament per insta el govern espanyol a impulsar mesures efectives per garantir que el dret a l'habitatge sigui un dret subjectiu fonamental . La  iniciativa inclou la demanda d’aprovar un marc normatiu estatal que reguli els lloguers abusius així com la restricció de vendes d'habitatges a no residents. A més se sol·licita la deerogació de la normativa que incentiva amb la residència temporal la compra d'habitatges superiors a 500.000€ per part d'estrangers.

D’altra banda, durant el Debat de Política General el portaveu de MÉS, Miquel Ensenyat, va deixar clar “l'aposta ferma per un canvi de model”. Així, es proposa instar el Govern de les Illes Balears a presentar abans d'acabar el primer període de sessions de 2022, una proposta de modificació de la Llei de Turisme de les Illes Balears, per tal de continuar lluitant contra el turisme d'excessos, actualitzar els criteris de qualitat dels establiments turístics, lligant-los a objectius de sostenibilitat i crear una nova regulació de la modalitat anomenada "tot inclòs".

En el marc d'aquest canvi de model, les propostes de MÉS recalquen la “necessitat de disposar de la sobirania suficient per posar límits i controlar la mobilitat externa al nostre arxipèlag. Així, es reclama al govern de l'Estat l'aturada de totes les obres d'ampliació de l'Aeroport de Son Sant Joan i insta el govern espanyol a traspassar les competències en matèria d'ordenació del trànsit aeri amb destí i origen a les Illes Balears; i a fer efectiu els traspassos de competència en matèries com la cogestió aeroportuària, aeroports i ports d'interès general. També es reclama transferir la competència en matèria de Costes.

Entre les propostes plantejades en el marc de la millora de l'autogovern per poder incrementar la protecció social, MÉS proposa instar el Govern espanyol  a traspassar la gestió de l'Ingrés Mínim Vital així com incrementar les aportacions per finançar el Sistema d'Autonomia i Atenció a la Dependència per tal d'assolir el 50% d'aportació que li pertoca d'acord amb la llei que ho regula.

Els diputats de MÉS aprofitaran el debat de les propostes de resolució per reclamar més recursos humans i pressupostaris suficients per dur a terme d'una forma eficient, efectiva i eficaç les tasques de vetllar pels drets lingüístics de la ciutadania de les Illes Balears i la promoció de l'ús i el prestigi de la llengua catalana.

Entre les propostes de resolució, MÉS també insta el Govern a fer una aposta ferma per incrementar de forma significativa el pressupost a la I+D+i i aprovar el projecte Llei Balear de la Ciència en tràmit, per disposar d'instruments reals i eficaços per fer de la I+D+i una eina real de diversificació econòmica.

A més , les propostes  inclouen iniciatives encaminades a garantir que el dret a l'habitatge sigui un dret subjectiu fonamental, regular els lloguers abusius així com derogar la normativa que incentiva amb la residència temporal la compra d'habitatges superiors a 500.000€ per part d'estrangers.

La bateria de propostes impulsades per MÉS també recullen iniciatives per millorar el sistema de finançament o disposar del finançament necessari per a la construcció del Tren de Llevant.

Comparteix-lo!

Modificar cookies