Candidatures presentades a la Comissió Executiva

Candidatura a l'equip d'executiva

Presentam la candidatura a coportaveus i equip d’executiva amb l’objectiu de reforçar MÉS per Mallorca com el projecte de trobada i síntesi de l’esquerra alternativa, ecologista i sobiranista del país. Volem que MÉS sigui un instrument útil per canviar tot això que no ens agrada, i contribuir a millorar la vida de les persones, que és allò que dóna sentit a la POLÍTICA, com ja fa tota la nostra gent des de les diferents institucions on governam, a tots els nivells. Volem tenir un peu a les institucions i un altre al carrer, i ho volem fer des de MÉS, convençudes com deia Gramsci que les idees no viuen sense organització. Tot està per fer, i volem fer-ho amb tu, amb compromís i amb alegria. 

Coportaveus

Bel Busquets (Algaida)

Nascuda a Palma (Son Espanyolet) el 1973. Som professora de català de secundària, llicenciada en Filologia Catalana. Fins al juny de 2015, he treballat a la cooperativa d'ensenyament Mata de Jonc, en som cooperativista des de l'any 2001 i també n'he estat presidenta els darrers 8 anys. Som afiliada del PSM des de desembre de 2004, i form part de l'assemblea d'Algaida des de l'any 2000. La meva trajectòria política comença a l'àmbit local, participant a l'assemblea de l'agrupació, duent els temes de comunicació local i formant part a les llistes locals de 2003. L'any 2011, vaig anar en la llista a les eleccions generals, que encapçalava en Miquel Ensenyat al Congrés dels Diputats. Des de l'any 2012 entr a l'executiva del PSM, que llavors el 2013 esdevindrà PSM-Entesa. Des de 2012 a 2015 he estat la responsable dels temes d'Educació del PSM-Entesa i de MÉS per Mallorca. Des de maig de 2015, som diputada per MÉS per Mallorca al Parlament de les Illes Balears, on som portaveu de les comissió de Salut i de la comissió d'Educació, Cultura i Esports. Des del passat 12 de març de 2016, som la secretària general del PSM-ENTESA.

David Abril Hervàs (Inca)

Nat a Inca el 1975. Llicenciat en Geografia i Història, expert en Animació Sociocultural i Doctor en Ciències de l'Educació amb premi extraordinari. He treballat a diferents entitats socials de Mallorca, desenvolupant projectes socioeducatius amb joves i col·lectius en risc d'exclusió, i en cooperació internacional. També he fet recerca i docència universitària, enfocada a una gran pregunta: com, on i gràcies a què aprenem a ser ciutadans i ciutadanes. Sempre he entès la política com una eina per transformar, i això vaig mirar de fer tant des d’Esquerra Unida com d’IniciativaVerds, partits dels quals n’he estat el coordinador. Ara fa just tres anys que des dels escons de MÉS al Parlament mir d'aportar el que sé i sobretot, el que pens que ha de ser la política, que potser és part del problema, però també de la solució. Allò que pens ho escric, amb articles d’opinió setmanals a diversos mitjans digitals. El meu primer llibre el vaig escriure l’any passat, Repensem Mallorca: de l’especulació a la construcció de la dignitat, i no em pensava que el canvi que tants desitjàvem després de 4 anys de Bauzá vindria tan ràpid, però això no vol dir que ens haguem de columpiar: tenim una feinada, i MÉS per Mallorca ha de ser determinant en el projecte d’una Mallorca justa, verda i lliure.

Equip executiva

Miquel Oliver Gomila (Manacor)

Nat a Manacor l'any 74, la meva vida transcorre entre Palma, Manacor i Son Macià on tenc la meva vivenda habitual. Vaig començar a militar al PSM l'any 2002, abans de ser batle de Manacor, vaig ser 6 anys regidor a l'oposició. ‪El 13 de juny passat, després dels grans resultats obtinguts a les eleccions del 24 de maig on la Coalició Més per Manacor - Esquerra va guanyar les eleccions, vaig ser proclamat batle de Manacor, encara que aquesta aventura només va durar 144 dies per la primera moció de censura que s'ha produit  a Manacor.‬ ‬  Som tècnic en prevenció de riscos laborals i som el responsable a Mallorca d'una empresa estatal que se dedica a la prevenció. Després d'acabar l'FP d'electricitat a Manacor i després de l'institut, vaig estudiar a la UIB i a la UOC Informàtica de Sistemes.

Antoni Reus Darder (Santa Margalida)

Nat a Santa Margalida l’any 1978. Enginyer Tècnic en Informàtica de Gestió per la UIB. Diputat al Parlament de les Illes Balears de MÉS per Mallorca. He treballat com a consultor informàtic, especialitzant-me en administració electrònica. Afiliat al PSM d'ençà del 2001 i cofundador dels Independents per Can Picafort, Santa Margalida i Son Serra l'any 2006. Vuit anys com regidor a l'oposició municipal de Santa Margalida (2003-2011). La legislatura passada vaig ser regidor d'urbanisme (2011-2013) i després batle (2013-2015) per la coalició Suma Pel Canvi.

Kika Coll Borràs (Binissalem)

Tenc 46 anys i en fa 27 que me dedic al món del patrimoni moble de Mallorca, a través de la restauració i el seu estudi, a l'hora que som llicenciada en Filosofia i Lletres, secció Història de l'Art. Des de sempre he estat usuària i activista del patrimoni, en el sentit MÉS ample de la paraula. Durant tots aquests anys he col.laborat de forma molt activa amb el Centre d'Estudis de l' Esplai, entitat sense ànim de lucre, Escola de Formació de temps lliure, de la que a l'actualitat n'ocupo la Presidència . El meu activisme socio cultural m’ha permès d'una forma molt directa viure, compartir i fer extensius tots aquells valors en els que crec i que poden fer que la nostra terra sia un lloc millor en el que volguem viure. A través del Patrimoni i participant d'una forma molt directa, valenta , sense complexes i sumant esforços és el millor que puc aportar al col.lectiu de MÉS... ...a la vostra disposició!

Biel Frontera Borrueco (Inca)

Nat a Lloseta l'any 1979. Som una persona amb moltes inquietuds. Militant i activista, he participat activament a diverses entitats, essent president d'una ONGD d'Inca durant 11 anys. Som matemàtic i em dedic a la programació informàtica. Regidor de Transparència i Noves Tecnologies a l'Ajuntament d'Inca i portaveu del grup municipal de MÉS per Inca. Des de fa unes setmanes, som co­-coordinador d’IniciativaVerds.

Mercè Bujosa Estarelles (Bunyola)

Mercè Bujosa Estarellas, 35 anys i de Bunyola. Educadora infantil de formació. L’esperit inconformista em dugué a actuar més enllà de queixar-me, i així vaig entrar en contacte amb la política a nivell local i a l’hora em vaig animar a desenvolupar diverses tasques dins associacions culturals del poble. Actualment sóc Consellera electa portaveu de MÉS per Mallorca al Consell i regidora d’igualtat i associacions, per Esquerra Oberta, a l’ajuntament de Bunyola. Formo part de l’executiva del PSM-Entesa. Crec en la feina en equip, la necessitat d’envoltar-ho tot de sentit comú, de no oblidar que és la ciutadania que ens elegeix com a representants i que és a ells que devem la nostra tasca a les institucions. Crec que MÉS és la eina útil per fer dels nostres municipis i ciutats lloc més habitables i sostenibles, on les persones es sentin reconegudes i vegin reconeguts els seus drets. Un projecte capaç d’empatitzar amb els problemes de la gent i amb capacitat de cercar cooperativament solucions.

Candidatures presentades en llista oberta

Sistema de votació: S’han d’elegir, 8 persones que conformaran, juntament amb l’equip presentat, l’executiva de MÉS. Aquestes 8 persones hauran de ser, 4 dones i 4 homes, respectant la paritat. A la papereta es marquen com a màxim 2 homes i 2 dones amb una X (d’un total de 4 i 4).

Jaume Tomàs (Llucmajor)

Presentació personal: Nascut i criat a Llucmajor, a on he residit pràcticament tota la meva vida.Profesionalment vaig començar a fer feina ben jovenet a l’ambit de la construcció i posteriorment a seguretat i protecció privada, desde el 2003 faig feina al departament d’urbanisme de l’ajuntament de Manacor com a funcionari de carrera, actualment en exedència ja que desde el pasat mes de juny vaig ser elegit batle de Llucmajor.

Raons per presentar la candidatura: Crec que puc aportar una visió pragmàtica i municipalista basada en l’ experiència profesional i vital al projecte de MES.

Joan Font (Petra)

Presentació personal: Bon dia a totes i a tots, som en Joan Font. He estat batle de Petra pel PSM-Entesa des de 1995 fins a 2009 que vaig ser nomenat Conseller de Cultura i Patrimoni al Consell de Mallorca. El 2011 vaig encapçalar la candidatura de la Coalició PSM-Entesa-IV al Consell i en vaig ser portaveu fins a les eleccions del 2015 i des de aquestes som Conseller Electe de MÉS al Consell i Conseller Executiu de Desenvolupament Local. Des de la passada legislatura i fins a dia d'avui, som responsable d'implantació territorial del PSM-Entesa i de MÉS, junt amb en Pep Florit. He estat, com a membre nat, a les executives del PSM-Entesa i de MÉS i actualment som membre de ple dret de l'Executiva del PSM-Entesa des del darrer Congrés.

Raons per presentar la candidatura: Present la meva candidatura a l'Executiva i al Consell Polític de MÉS Per Mallorca des de la convicció absoluta de la necessitat de tenir a les Illes un projecte polític fort com és MÉS que es consolidi com a alternativa real al neoliberalisme i que sigui capaç d'acollir totes les forces polítiques a l'esquerra del PSOE, fonamentat en el respecte a la diversitat de pensament, en el diàleg i en el consens, per aconseguir el canvi de model econòmic-ambiental i la transformació social que suposa, basat en el respecte al dret d'autodeterminació que tots desitjam. Estic convençut que des de la meva experiència, des del coneixement de la realitat territorial i del municipalisme que practic, puc contribuir, i a més vull dedicar tot el meu esforç, a què així sigui.

Rosa Cursach (Artà)

Presentació personal: Som d'Artà, vaig néixer el 1967. El 2013 quan es va constituir MÉS, vaig assistir a l'assemblea de constitució. Vaig començar a participar a la comissió d'igualtat i això va dur a que em presentés com a independent a les primàries de la Comunitat Autònoma. Sóc feminista, professora de Filosofia i en aquests moments som la Directora de l'Institut Balear de la Dona, a proposta de MÉS per Mallorca, partit al qual estic afiliada.

Raons per presentar la candidatura: La meva formació, el meu activisme i ara la feina de gestió en un organisme com l'IBDona, que és la meva activitat política i laboral en aquests moments, càrrec que me dóna un contacte amb la realitat, sobretot la de les dones, i me referma la consciència sobre les transformacions necessàries per esdevenir un país més just, sostenible, sobirà i feminista. El feminisme i les polítiques d'igualtat que també han de manar a aquestes transformacions, doncs hi estan necessàriament interconnectades.

Guillem Balboa (Alaró)

Presentació personal: Som tècnic del Servei de Comunicació de la UIB, on vaig començar com a alumne col•laborador fa prop de 15 anys. Des de llavors sempre m'he mogut en l'àmbit de la comunicació institucional i el periodisme. Entre d'altres experiències vaig ser cap de Premsa de la Conselleria d'Educació del 2009 - 2011. Actualment compagin la feina a la UIB amb la regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Alaró, la família (tres fills) i els estudis d'Antropologia, amb més entusiasme que encert, per cert.

Raons per presentar la candidatura: Entenc la militància a MES com un compromís amb un projecte transversal, plural i ric. És la força de la nostra organització, I entenc que reforçar aquest caràcter és feina de tots. cada un des de les seves possibilitats. Presentar la meva candidatura és la meva aportació per reforçar la nostra identitat com a organització.

Toni Servera (Lloseta)

Presentació personal: Llosetí (1982), sociòleg preocupat per les injustícies socials, la pobresa i la desigualat, he treballat sempre vinculat als moviments socials de cooperació internacional, defensa dels Drets Humans i el mediambient. He treballat de secretari del grup municipal de MÉS per Palma del 2013 al 2015 i actualment sóc director general de cooperació internacional al Govern Balear.

Raons per presentar la candidatura: Des de la meva experiència a diferents moviments socials, des de la política a les institucions municipal i autonòmica, i a la nostra organització a MÉS per Palma i en les darreres campanyes electorals, me present per contribuir amb feina, esforç i compromís a fer créixer aquest projecte comú en el que tantes persones confien per a transformar les nostres illes en un lloc millor on viure.

Joana Aina Campomar (Pollença)

Presentació personal: Llicenciada en Químiques i en Dret. Funcionària de la comunitat autònoma. Afiliada al PSM des del 2007, va ser secretària general tècnica a la Conselleria de Mobilitat i Medi Ambient la legislatura del 2007-2011. Des de maig de 2015, és diputada de MÉS per Mallorca al Parlament de les Illes Balears, Secretària Primera de la Mesa del Parlament i exerceix de portaveu de la comissió d'Economia. Des de març de 2016 és Secretària d’Organització i Finances del PSM Entesa.

Raons per presentar la candidatura: El repte personal de contribuir a la militància de la nostra societat m'impulsa a treballar dins MÉS , com a instrument efectiu de transformació col•lectiva i de dignificació de les polítiques públiques i eines fonamentals per al benestar de les persones més vulnerables.

Antonina Ferrà (Binissalem)

Presentació personal: Administrativa. Tenc estudis de turisme i psicologia. Em vaig afiliar al PSM l’any 1993. He treballat durant deu anys al món de l’hoteleria a Magaluf. He treballat com a administrativa al PSM i com a secretària de grup parlamentari . Actualment som la cap de gabinet a la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme. Vaig ser membre fundadora de l’agrupació del PSM a Binissalem. He estat membre de la comissió executiva del PSM des del 2004 fins al 2016. També he format part de la permanent i de l’executiva de MÉS des de la seva creació. He estat secretària de la Fundació Emili Darder des del 2009 fins enguany. A les darreres eleccions municipals, autonòmiques i generals he treballat a la campanya des de la secció de legal i apoderats.

Raons per presentar la candidatura: Hem començat un projecte molt engrescador que, des de la igualtat de les persones que en formam part, defensa tot allò amb el que crec. No hi ha cap alternativa vàlida que, des del meu punt de vista, defensi a les persones que viuen i treballen en aquestes illes millor que MÉS. Pens que el model de país que volem està plenament defensat i liderat per les dones i els homes de MÉS. Aquest projecte és jove i anam per bon camí, i, precisament per això, me fa moltes ganes seguir posant el meu granet d’arena, la meva feina i el meu esforç per consolidar-lo.

Guillem Rosselló (Campanet)

Presentació personal: Persona de Campanet, de 43 anys, amb les titulacions de Diplomat en Ciències Empresarials, llicenciat en Economia (branca del sector públic) i Màster en Sistema Impositiu i Procediments Tributaris. Professionalment, som assessor i tenc, juntament amb altres companys, una assessorial a Palma i a Campanet.

Raons per presentar la candidatura: Present la meva candidatura perquè crec que puc aportar la meva experiència, tant des del sector públic (he estat gerent de l'IBANAT i actualment som el gerent de FOGAIBA) com del privat per la meva experiència en el món de la consultoria empresarial, amb l'objectiu de posar el meu gra d'arena per fer créixer el projecre de MÉS.

Xisca Mir (Palma)

Presentació personal: He estat representant d'estudiants a diversos òrgans i he format part de nombroses iniciatives de caire cultural, ecologista o reivindicatiu. Vaig estudiar Geografia i Urbanisme i Gestió de la Ciutat. M'estic especialitzant en Urbanisme amb perspectiva de gènere. Com a militant he duit a terme sobretot tasques d'organització a Palma i he treballat en els programes electorals de Palma i Mallorca.

Raons per presentar la candidatura: Governar no és fàcil, i consolidar i augmentar el nombre de militants i votants mentre es governa encara ho és menys. Hem de seguir estant al costat de les persones i de les entitats, escoltant-les i essent la seva veu, i fer feina per mantenir la il•lusió en el nostre projecte. Em present perquè vull ajudar a fer créixer Més, donar suport als càrrecs i col•laborar en no perdre el nostre esperit.

Miquel Gallardo i Esgleas (Mancor de la Vall)

Presentació personal: Som en Miquel Gallardo ( 1979), duc la política a la sang i estim Mallorca. Som llicenciat en Ciències Polítiques i en Ciències del Treball. He fet feina tota la vida a l’empresa privada fins que el més de juny passat vaig iniciar una etapa il•lusionant com a Director General de Participació i Transparència del Govern. A més, som regidor de Manacor de la Vall.

Raons per presentar la candidatura: M’he involucrat dins MÉS de dels seus inicis, participant en espais de treball i coordinant la sectorial de participació. Ara és el moment que MÉS es consolidi com la força d’esquerres i sobiranista referent a les Illes Balears. Per a fer-ho s’ha de fer feina en dues vessants: ser transparents en la gestió interna fomentant la participació de les bases i establir aliances clau amb la resta de forces progressistes i sobiranistes d’arreu per tal de fer créixer el nostre espai.

Rosa Mascaró (Manacor)

Presentació personal: Vaig néixer a Manacor i visc a Palma. Sempre torn a Manacor per Sant Antoni, és bo saber d’on véns per tenir més clar on vols anar i amb qui.

Raons per presentar la candidatura: És un bon moment per construir plegats un partit MÉS fort, un país millor i millorar la comunicació, potenciant el diàleg i aprenent de la diversitat, que és la nostra riquesa i la nostra força.

Lluís Enric Apesteguia Ripoll (Deià)

Presentació personal: Vaig néixer a Deià el 1985. Sóc llicenciat en filologia clàssica, professor de llatí i grec i estic estudiant ciències polítiques. He participat de la SEPC, l’OCB, el GOB, Amnistia Internacional, Joves per la Llengua i el teixit associatiu de Deià; també em vaig implicar a les lluites estudiantils contra el Pla Bolonya. Vaig ser secretari general dels JEN-PSM des del 2009 al 2013. El 2011 i el 2015 vaig ser candidat a batle a Deià per Agrupació DEIA, quedant a 7 vots de la majoria absoluta; aquest mateix any vaig ser escollit 5è a les primàries de MÉS per al Consell, on actualment faig de conseller i portaveu suplent.

Raons per presentar la candidatura: Crec en MÉS, i crec que s’ha de seguir avançant cap a MÉS. Hem fet molt de camí en pocs anys, i ens n’hem d’enorgullir, però encara ens en queda molt: hem de seguir treballant l’horitzontalitat, la transparència, l’empoderament de la militància, la potenciació de les assemblees locals, la interrelació amb la societat, la forma de comunicar, etc. És a dir, hem de seguir fent feina per aconseguir l’hegemonia social de les nostres idees i la majoria electoral per a dur-les a terme. No és poc, però voler l’impossible ens cal i que no mori el desig.

Margalida Capellà (Palma)

Presentació personal: Margalida Capellà (Palma, 1971) Professora de dret internacional públic a la UIB, activista de drets humans i de la memòria històrica i actualment diputada per Més per Mallorca al Parlament de les Illes Balears.

Raons per presentar la candidatura: Més per Mallorca és el partit que em representa i jo ara represent Més per Mallorca al Parlament de les Illes Balears com a independent. Particip en grups sectorials i he estat membre nat de l’executiva però vull aportar també a la nova comissió executiva la meva feina i la meva visió de molts anys d’activisme social.

Alice Weber (Inca)

Presentació personal: Nascuda a Alemanya, visc a Mallorca des dels 15 anys. Mare enamorada i defensora d’una Educació pública de qualitat, laica i en català. Impulsora del treball cooperatiu i en xarxa, actualment Regidora d’Educació, Formació i Treball de l’Ajuntament d’Inca i coordinadora de MÉS per Inca. Si defensar drets i lluitar contra injustícies significa ser radical, llavors estic orgullosa de ser-ho.

Raons per presentar la candidatura: Presento la meva candidatura a formar part de l’Executiva de MÉS per Mallorca amb l’objectiu d’aportar la meva energia a un projecte d’esquerra alternativa, ecologista i sobiranista que demostra cada dia que ajuntar diferents objectius i lluitar-los de manera conjunta, és l’únic camí viable per defensar la societat i construir un futur millor.

Bartomeu Tugores (Palma)

Presentació personal: Nascut a Palma el 1961, va començar la seva trajectòria professional a un centre d'educació especial (ASPACE) i vinculat a la lluita sindical durant 26 anys. Vaig participar en diverses mobilitzacions en defensa del territori els anys 80 "Terra i llibertat en defensa de sa Dragonera". Militant d'EU des de la seva fundació fins la creació d'IniciativaVerds i membre de la seva executiva. Soci de la Fundació Pere Mascaró així com d'altres ONG's (Greenpeace).

Raons per presentar la candidatura: Me present per seguir aportant la meva experiència política i contribuir a un canvi de model econòmic i social a la nostra comunitat on MÉS hi participa de manera activa i en les possibilitats també d'un canvi de model a nivell d'estat.

Antoni Simó Tomàs (Sa Pobla)

Presentació personal: Sóc un cul inquiet, provinent del món de l'associacionisme en el qual he dedicat molt de temps a l'escoltisme, entre altres activitats. Sóc un ésser apassionat i entre les meves vocacions s'hi troba l'arquitectura, tot i que vaig acabar estudiant Sociologia a la UB. La Filosofia forma part del meu esperit reflexiu i en el meu món de les idees hi conviu l'art, la música, la meva ploma de jove poeta i el llapis de dissenyador.

Raons per presentar la candidatura: Haver entrat al món del municipalisme m'ha permès descobrir perspectives que desconeixia, però que m'han fet créixer en aquest trajecte polític que ara s'allarga. Ferm en els valors del partit, seguesc apostant per la participació ciutadana com a primer motor de moviment, causa del canvi, i una millora potencial de la qualitat democràtica que per força ha de ser la resposta d'un futur no ideal, però just.

Mercè Borràs (Palma)

Presentació personal: Mestra d’escola jubilada, he estat membre de l’Assemblea de Docents del meu centre i en vaga fins el mateix dia de la jubilació. Afiliada a l’STEI des de l’endemà d’acabar la carrera. Des de ben jove vaig lluitar a la clandestinitat en el moviment antifranquista. He vist caure el franquisme, sense que des del moviment social i polític deixéssim d’estar alerta i en lluita; per això he viscut i he gaudit de les grans millores aconseguides en educació, en sanitat, en normalització lingüística, en igualtat... Sóc militant del PSM des de fa molts anys i ara també ho som de MÉS. Actualment som la regidora de Benestar i Drets Socials de l’Ajuntament de Palma.

Raons per presentar la candidatura: Em present il•lusionada perquè veig que MÉS és l’alternativa per al canvi de model social i de país. Participar en les decisions des de dins és per a mi un compromís que vull assumir. Vull treballar en les decisions que es prenguin per transformar aquest país.