Vournous, batle de Quios explica el patiment dels refugiats

Ensenyat fa una crida a reflexionar sobre la relació entre la desgràcia de Quios i el rècord de turistes de Mallorca


“Quan es viatja a un lloc amb una crisi humanitària com la que es viu a les illes gregues, és necessari fer el cor fort”, explicava el president del Consell de Mallorca Miquel Ensenyat quan va anar a Quios el mes de març passat. Allà Ensenyat va conèixer de primera mà la situació dels refugiats per poder després gestionar l’ajuda des d’aquí. Ahir a Palma el batle de Quios Manolis Vornous, va explicar, al públic assistent a la conferència titulada “Els refugiats i la crisi de la immigració a l’illa de Quios” les problemàtiques a les que han de fer front actualmet.

El ponent va ser presentant pel president del Consell de Mallorca Miquel Ensenyat que recordà la visita que havien portat a terme el passat mes de març i del qual sorgí un projecte de cooperació. Ensenyat també recordà que “la desgràcia que viuen a altres parts de la Mediterrània és la nostra fortuna en forma de temporades turístiques de rècord i aquest fet ens hauria de fer remoure la consciència”.

La gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Antònia Rosselló, va concretar l’ajuda que s’ha enviat a l’illa grega. Va relatar l’actuació en tres àmbits: atenció sanitària, manteniment dels campaments d’acolliment i gestió dels residus sòlids. L’aportació d’aquesta primera fase va ser de 88.000 €. També s’han recaptat uns 30.000 € més fruït de les donacions d’empreses i ciutadanes i ciutadanes de Mallorca.

El batle de Quios començà la seva intervenció agraí l’acollida i la col·laboració establerta amb el Consell de Mallorca i es felicità que el seu ajuntament i la institució insular eren dues administracions que s’entenien.

Manolis Vournous parlà de la situació de l’arribada massiva dels refugiats des de l’estiu de 2015 i les passes que ha portat a terme l’Ajuntament de Quios per mantenir el difícil equilibri entre l’atenció al nouvinguts i seguir prestant serveis als ciutadans.

També es referí a les problemàtiques com la manca de coordinació entre ens públics i ONGs, la falta d’informació o les conseqüències econòmiques (com la baixada del turisme).

Igualment va fer referència al patiment dels refugiats, especialment l’estrés psicològic, la sensació de no saber quin serà el seu futur i la sensació d’inseguretat que pateixen.

Vournous també criticà l’acord entre la Unió Europea i Turquia i així com la indiferència dels governs europeus. El batle de Quios assegurà que les mesures preses per aquestes institucions eren lesives per la vida social i econòmica de les comunitats reben aquestes onades de refugiats.