Vidal: "Hem posat a l’agenda política l’aigua. Cal parlar de futur"

MÉS celebra a Inca una jornada sobre les problemàtiques, els reptes i la visió de futur de la gestió dels recursos hídrics


Amb l’objectiu de compartir informació i experiències diferents membres de MÉS per Mallorca amb responsabilitat de govern i especialistes de la temàtica han participat en la Jornada: La gestió de l’aigua. Problemàtiques, reptes i propostes d’actuació, que es va celebrar a Inca el dissabte. Entre les persones que participaren hi havia el conseller de Medi Ambient Vicenç Vidal, la regidora de Palma Neus Truyol, el regidor de Felanitx, Colau Barceló. I també Joan Font, conseller de cooperació local del Consell de Mallorca, Andreu Castanyer i Miquel Àngel Tortell regidors de Muro i Sóller.

Un dels temes més importants que s’ha tractat és el de l’augment de la pressió humana les Balears. Els darrers 15 anys, s’ha incrementat un 30 %. "El Pla Hidrològic no va preveure aquesta situació i per tant hem tingut uns problemes de sequera als quals donam solucions ara, gràcies a les mesures que s’ha adoptat des del govern, des dels ajuntaments amb campanyes de conscienciació i noves infraestructures que s’ha posat en marxa", ha explicat el conseller Vicenç Vidal, en relació a la dessaladora d’Andratx, la d’Alcúdia, la de Palma. Tot això, ha comentat el conseller, ajuda al fet que actualment esteim en millor situació de la qual seria previsible sense haver-hi donat respostes. L’any passat les reserves estaven al 60% i ara estan a un 47%.

Vidal també ha recordat que esteim en una situació de prealerta. "Hem Adoptat totes les mesures en conjunt, però si des de desembre no haguéssim donat la veu d’alarma estaríem molt pitjor", assenyalà. Tothom a fet feina, molts ajuntaments han fet feina per reparar fuites i campanyes, com també la feta el govern i hem fet que l’efecte no sigui tan greu. "També calia parlar de futur i -amb aquesta jornada- hem posat a l’agenda política l’aigua. Massa anys s’han viscut de rendes", diu Vidal

En aquest sentit la regidora de Palma Neus Truyol ha remarcat que la inversió que es necessitava no durant els darrers anys es va fer."Com que és una infraestructura invisible, molts polítics i molts governs no les ha volgut", assegurà. Truyol també ha incidit en la situació de Palma on viu la meitat de la població i hi ha una pressió turística molt important. El consum en l’àmbit humà és molt acceptable comparant amb xifres europees. És de 110-120 persona/dia. Però, segons la regidora en relació al consum industrial i turístic aquesta dada es dispara d’una manera molt important. "Per això, nosaltres esteim fent feina amb les grans indústries, AENA, etc., perquè també faci una bona gestió", va assenyalar. Aquí tothom és responsable de què tinguem aigua de cara en el futur, perquè és un bé escàs i que l’hem de cuidar. "Hem de passar de la lògica economicista dels darrers anys a una molt més sostenibilista. L’aigua es mereix totes les inversions necessàries, però també el replantejament de les prioritats", va concloure.