Vidal demana coherència i valentia al Govern de Pedro Sánchez per prohibir les prospeccions a la Mediterrània.

El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha demanat coherència al Govern de Pedro Sánchez a qui reclama que de forma valenta prohibeixi les prospeccions d’hidrocarburs a la Mediterrània. En concret, Vidal ha traslladat la petició a través d’una pregunta on recorda l’ampli consens de la societat illenca en contra de les prospeccions petrolieres. Tant és així que el Parlament de les Illes Balears ja va aprovar una proposició de Llei que l’any 2017 va ser enviada a les Corts per a la seva tramitació. La iniciativa (impulsada pel mateix Vidal durant la seva etapa com a Conseller de Medi Ambient) però, va ser desestimada pel govern presidit llavors per Mariano Rajoy. És per això que, ara quan la proposta ha tornat al Congrés, Vidal li ha traslladat al president espanyol la seva preocupació alhora que li demana si serà coherent i manifestarà el seu criteri favorable a la tramitació de la proposició.

En l’escrit registrat al Senat, Vicenç Vidal lamenta la decisió del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) de concedir una segona pròrroga de 10 anys a la concessió d’explotació d’hidrocarburs denominada «Casablanca», la més antiga de les cinc concessions de les quals gaudeix la companyia Repsol en la seva plataforma petroliera situada a la Mediterrània, enfront de les costes de Tarragona. Davant aquesta situació, "decebedora", el senador ha traslladat una petició per saber quantes pròrrogues a concessions d’explotació d’hidrocarburs s’han autoritzat al Mediterrani des de l’any 2016. De la mateixa manera, la petició inclou les autoritzacions a l’exploració, la recerca i l’explotació d’hidrocarburs i altres substàncies minerals així com els ingressos que han generat.

Vidal també s’hi suma a l’Aliança Mar Blava que des de 2018 demana al govern espanyol que aprovi de forma "urgent" una moratòria d’efecte "immediat" a la presentació de noves sol·licituds de permisos de recerca d’hidrocarburs, així com a la presentació de nous projectes de prospeccions i de qualsevol altre projecte per a la realització de campanyes sísmiques amb canons d’aire comprimit o altres tecnologies lesives per a la fauna marina. En aquest sentit, Vidal pregunta a l’executiu espanyol si ha adoptat o pensa adoptar el govern alguna mesura al respecte. De fet, Vidal explica que la inestabilitat política podria derivar a haver de tornar a iniciar la tramitació per tercera vegada si hi ha noves eleccions o dilatar la possible aprovació de la proposició de llei. Per això, alerta del risc de no adoptar mesures cautelars, com una moratòria.