Vicenç Vidal: "Les Illes Balears no existeixen per a Pedro Sánchez”

El senador de MÉS per Mallorca critica la “poca complicitat” del candidat a la presidència del govern de l’Estat amb les necessitats urgents de les Balears . Vidal assegura que Sánchez “demostra manca de sensibilitat i compromís amb les Illes”


El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha criticat la "manca de sensibilitat i compromís amb les Illes Balears" que avui, ha dit, ha demostrat el candidat la presidència del govern de l’Estat, Pedro Sánchez. Vidal, qui ha seguit el discurs d’investidura des del Congrés dels Diputats, s’ha mostrat "decebut per la poca complicitat amb un territori amb tantes necessitats".

Així, el senador ha deplorat que durant les dues hores de discurs Sánchez no hagi fet cap menció expressa a les problemàtiques "reals i urgents" que mereixen una resposta per part de l’Estat. "En política els gestos són importants, però ara ha arribat l’hora de les accions concretes i de posar solucions. Cal un compromís ferm amb les Illes Balears. Hi ha temes que no poden esperar més i avui el candidat Sánchez ha perdut una oportunitat històrica per demostrar que realment vol revertir una situació que no admet més retards. Queda clar que les Illes Balears no existeixen per Pedro Sánchez", ha assegurat Vidal.

Amb tot, si bé Vidal ha valorat les al·lusions a habitatge, emergència climàtica o polítiques socials, ha incidit en què les "bones paraules no basten". De fet, ha destacat que mentre el candidat planteja abordar l’emergència climàtica "el seu govern presenta recursos als tribunals per limitar la capacitat normativa del parlament de les Illes en aquesta matèria, o mentre anuncia una llei de mobilitat manté bloquejat el conveni ferroviari que permetria millorar i ampliar la xarxa a Mallorca. Ben igual que quan planteja la necessitat de facilitar l’accés a l’habitatge, posa a la venda els terrenys de Son Busquets impedint ampliar el parc d’habitatges socials a Palma".

En aquest context Vidal ha recordat que el govern de l’Estat té ara per ara bloquejades 15 iniciatives aprovades pel Parlament de les Illes Balears. En qualsevol cas, el senador de MÉS per Mallorca s’ha mostrat satisfet davant el fet que "molts dels anuncis de Sánchez ja són una realitat a les Balears. La passada legislatura hem estat pioners i capdavanters amb un model que ara l’Estat vol aplicar, fins i tot, el Parlament va ser pioner en demanar la supressió de l’aforament que avui ha promès Sánchez".

Vidal ha lamentat que el candidat socialista no hagi abordat en el seu programa d’acció de govern el desplegament del REIB de les Illes Balears. En aquest sentit, Vidal ha retret a Sánchez que "no es pot parlar de benestar i millorar serveis públics si les administracions no estan ben finançades". Així, ha dit que "Sánchez no ha esclarit moltes d’incògnites pel que fa al futur més immediat. Discrepem de com ha actuat en els darrers mesos, un temps que hauria d’haver servit per a reformar les bases del sistema de finançament de les Illes Balears. Cal una acció més decidida i afrontar seriosament les reformes polítiques més que necessàries". De la mateixa manera Vidal ha criticat que Pedro Sánchez, no s’hagi compromès a derogar la Llei Montoro. "Aquesta llei ofega els nostres ajuntaments. No es tracta de cap caprici sinó de poder disposar dels recursos necessaris per poder prestar serveis bàsics a la ciutadania".

Vidal també ha acusat Sánchez de no afrontar de des de l’òptica política el procés català. D’acord amb el senador, "Sánchez ha renunciat a ser un dels actors clau per resoldre el conflicte. Ha de ser conscient que hi ha un problema polític i que només d’aquesta manera ha de ser abordat."

Per la seva a part el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha acusat Sánchez de "no afrontar amb convicció i realisme els problemes de les Illes Balears". Segons Ensenyat, "ni Sánchez ni cap govern poden seguir amagant el cap davant els reptes estructurals que tenim. Som conscients que tenim per davant un panorama complex amb nous agents polítics i un repartiment d’escons que fa més necessari que mai el diàleg i l’entesa entre diverses formacions polítiques per poder governar. Ho hem d’aprofitar com una oportunitat".

En aquest sentit, Ensenyat ha recordat que "de moment les propostes de Sánchez són un brindis al sol perquè encara no té garantits els vots per ser investit president. És una irresponsabilitat renunciar a la cultura de pacte. Aquesta és la base de la democràcia i no pot renunciar a ella. Cal ser generós." Amb tot, Ensenyat insta al futur govern de l’Estat a no perdre ni un segon en abordar les qüestions que afecten les illes. "És urgent obtenir respostes concretes i amb un calendari clar", ha conclòs.