Vicenç Vidal exigeix un finançament just per les Balears a la ministra Montero

El senador de designació autonòmica Vicenç Vidal, de Més per Mallorca, ha demanat durant la compareixença que la ministra d’hisenda i portaveu del govern espanyol Maria Jesús Montero ha fet avui al Senat "quines mesures estatals es tenen previstes perquè les Illes Balears comptin amb el finançament just que la seva ciutadania mereix".

Vidal ha recordat que "s’estima que les Balears perdran un 30% del PIB amb la pandèmia de la Covid19 i que han estat sempre maltractades fiscalment fins a l’expoli". Pel senador "el REIB, el Règim Especial per les Illes Balears, no és un caprici, encara que sovint des de Madrid es pensi que si, i és ben hora que el govern actual compleixi la seva promesa de posar-lo en marxa perquè el nostre teixit econòmic necessita compensar la insularitat per sortir-se’n a la crisi que vindrà". En paraules de l’ecosobiranista "el model de finançament de les comunitats on Balears està a la cua ha de canviar". Per argumentar-ho ha citat un estudi del BBVA sobre dèficit fiscal d’octubre de 2019 coordinat per l’economista proper al PP Ángel de la Fuente "poc sospitós d’aliniament amb posicions sobiranistes".

Vidal ha fet èmfasi en que "el sistema de salut i els serveis socials de les Illes Balears es veuen profundament perjudicats per un repartiment de fons de l’estat totalment injust i insensible" i en que "el 50% del deute de la CAIB depèn del pèssim finançament de la comunitat". El senador ha conclòs afirmant que "no és admissible que les Illes Balears estiguin per sota de la mitjana estatal i misteriosament el poder central només tengui interès en invertir en ports i aeroports per extreure’n un profit quasi colonial".