VICENÇ VIDAL: “El nostre compromís és protegir més”

El govern ampliarà entre 8.000 i 12.000 hectàrees les ZEPAs, zones d’Especial Protecció per a les Aus


Complint amb el compromís de MÉS per Mallorca i del conseller de Medi Ambient Vicenç Vidal s’ha presentat un pla integral de protecció que s’ajusta al que demana la Unió Europea i que té com objectiu ampliar les zones de protecció per a les Aus a les Illes Balears. Una passa important ja que des de 2008 no es revisaven les Zones d’Especial Protecció per a les Aus.

Els serveis tècnics de la Conselleria elaboren una proposta per a iniciar un expedient de declaració. Aquest estudi inicial, que ha de ser sotmès a audiència d’interessats, administracions i informació pública ha detectat la conveniència de declarar o ampliar entre 8.000 i 12.000 hectàrees les ZEPA. Aquesta figura beneficiaria a diverses espècies d’aus marines, rapinyaires i aus estepàries, com l’àguila peixatera, la gavina roja, el virot petit, el corb marí, la milana, el falcó peregrí, el falcó marí, el xoriguer petit, el xoriguer cama-roig, el mussol emigrant, el picaplatges camanegre, l’arpella, l’arpella cendrosa, l’enganyapastors, el sebel·lí, la guàtlera, la cucullada, la terrola, el busqueret coallarg i el busqueret roig entre d’altres.
 
Es preveu que la proposta completa estigui enllestida en poques setmanes, quan la Conselleria anunciarà a quines zones concretes pot afectar la iniciativa. L’objectiu és que es tramiti en els propers mesos, per tal que la declaració pugui ser aprovada abans de l’estiu. Així ho ha anunciat avui el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, que ha participat en l’amollada d’un voltor negre recuperat la setmana passada.

Amollada d’un Voltor negre
 
I és que dies seguits de pluges com els succeïts entre el 19 i el 22 de desembre poden complicar el dia a dia de les espècies silvestres pròpies de la biodiversitat insular que no poden alimentar-se o caçar amb normalitat o moure’s pel territori sense trobar una tempesta de vent i/o fortes pluges.
 
Això és el que va patir un veterà voltor negre, que avui ha estat alliberat a la finca pública de Binifaldó: durant dies va ser vist aixoplugat sota un arbre al camí de Can Guillem, al terme municipal de Pollença. Gràcies a l’avís d’alguns particulars, finalment dia 22 de desembre es va fer arribar l’animal a la Policia Local de la localitat mallorquina.
 
El Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) el va recollir a les dependències policials i li va practicar una revisió sanitària completa per tal de saber si patia algun altre problema. L’estat i condició corporal de l’exemplar és la correcta amb un pes de 8’2 kg i els paràmetres hematològics estan dins la normalitat, fet pel qual es va decidir alliberar-lo en el menor termini possible.
 
El voltor negre es troba catalogat com a espècie vulnerable al catàleg d’Espècies Amenaçades de les Illes Balears. Per això existeix un programa de seguiment, en el qual participen els Agents de Medi Ambient, que ha permès saber que enguany s’han ocupat trenta-set plataformes de nidificació, on hi ha hagut trenta-dues postes i han fet eclosió vint-i-cinc ous, la xifra més elevada des de que es tenen dades.
 
Aquest voltor que avui ja torna a volar podrà començar el 2017 al seu territori i contribuir un any més a l’estoc reproductor de l’única població insular de voltor negre del món.

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha iniciat el procés per revisar i ampliar les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Les ZEPA són espais naturals i seminaturals d’importància per a garantir la conservació de determinades espècies d’aus. En aquests territoris cal assegurar-se que els plans, projectes i activitats que s’hi desenvolupen siguin compatibles amb la conservació de les espècies d’aus per a les quals són declarades per la Comunitat Autònoma i inscrites en la llista Europea de Xarxa Natura 2000.