Una passa més per fer possible un espai comunicatiu comú en català

La Comissió de Cultura aprova la PNL presentada per MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca


Feim una passa més per facilitar un espai comunicatiu comú entre els territoris de parla catalana amb l’aprovació de la Proposició No de Llei (PNL) presentada per MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca a la Comissió de Cultura. El juny passat, les formacions ecosobiranistes registraren aquesta proposta al Parlament, que té com a objectiu principal eliminar les barreres tecnològiques que hi ha ara per ara i que impedeixen la reciprocitat i emissió total dels mitjans públics en català.

Tal com apunta la diputada Agustina Vilaret, “reforçar l’espai comunicatiu audiovisual propi i que abasti tota la comunitat lingüística ha de ser objectiu dels poders públics estatals i autonòmics”. Vilaret ha recordat que, a Balears, es veuen 35 canals en castellà i 5 en català, mentre que de ràdios n’hi ha 19 en castellà i 2 en català.

“A l’estat espanyol hi ha una riquesa lingüística i cultural que no es valora, i és una llàstima: saber més llengües no només et fa una persona més culta sinó que aquesta pluralitat ens hauria de fer sentir orgullosos”, ha recordat la diputada ecosobiranista. És una de les raons per la qual s’insta al govern espanyol, per una banda, a assignar un nou múltiplex i ampliar l’espai radiofònic les comunitats que tenen el català com a llengua. Per altra banda, se l’insta a modificar les normatives actuals per adaptar la TDT a la realitat plurilingüística de l’Estat sense segmentar o separar comunitats d’una mateixa llengua,

A la PNL s’apunta que no “es pot renunciar a bastir un espai comunicatiu propi que permeti als seus membres gaudir d’una oferta de mitjans en llengua catalana diversa, completa, centrada, atractiva, de qualitat i competitiva”. Així mateix, denuncia que “la inexistència d’aquest espai comunicatiu impedeix que la ciutadania pugui accedir a tota la informació i a altres continguts de manera exclusiva en llengua catalana si així ho desitgen”, o que “puguin rebre un coneixement aprofundit del seu patrimoni cultural a través d’aquests mitjans”.

Aquesta proposta va ser aprovada amb els vots a favor de MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca, PSIB. Podem i el Pi, i amb l’abstenció del PP. Ciutadans no va comparèixer a la comissió.