Un NO constant al masclisme

60 homes de MÉS han mostrat el seu rebuig a aquesta xacra que acaba amb l’assassinat d’una dona


L’u de febrer passat MÉS va iniciar una campanya diària de denúncia del masclisme a les xarxes socials. Llavors 7 homes ja hi havien assassinat 7 dones -dades del 2016-. Entre les quals hi ha Lisa Jane Little, una dona de 49 anys a qui el seu marit Warren Little va matar a Calvià. Posteriorment dia 11 de març d’enguany mor la segona víctima de la violència masclista a les Illes Balears. Victòria Sard, de 19 anys va perdre la vida a mans de la seva parella, un jove de 23 anys, autor confés del crim que va cometre a Son Servera. Abans de Victòria Sard, 12 dones havien estat assassinades. El feminicidi continua. Davant d’aquest degoteig d’assassinats, 60 homes de MÉS han mostrat el seu rebuig, en primera persona al masclisme. L’objectiu ha estat visibilitzar que aquesta relació de poder -basada en la de submissió de les dones- i que es fa evident amb un assassinat forma part de la quotidianitat de la nostra societat. També és pretén assenyalar que no hem d’abaixar la guàrdia i que hem de lluitar de forma constant contra aquesta xacra, però sobretot que en aquesta lluita fa falta la implicació directa dels homes, que una societat igualitària l’hem de construir entre tots i totes.

Reflexions
Setmanalment al Facebook s’han publicat les reflexions d’homes que han participat en la campanya com: Biel Barceló, Pep Castells, Miquel Oliver o Antoni Noguera, que podeu llegir a continuació.

Text de Biel Barceló: “Un dels aspectes que més m’enorgulleix de MÉS és que és una organització feminista. A més dels valors progressistes i de justícia social, del compromís amb el dret de decidir del nostre país i amb la radicalitat democràtica, i de la defensa del nostre paisatge i del medi ambient, l’aposta clara per la igualtat entre dones i homes és una de les línies irrenunciables del nostre projecte.

Perquè encara hi ha un masclisme residual, no confessat, que habita en algunes creences i actituds, en representacions sexistes... Un masclisme soterrat que, encara massa sovint, surt a la superfície i es manifesta en forma de violència concreta contra dones concretes. Un masclisme que s’ha d’eradicar, perquè no podem tolerar més agressions i més assassinats. Per això deim NO al masclisme: #AturemlesViolènciesMasclistes

Text de Pep Castells: "Totes les relacions de dominació tenen caràcters similars. Des de la de l’amo envers l’esclau, fins a la del poble opressor envers el poble oprimit, passant és clar per la dominació dels homes envers les dones. Una relació de dominació, aquesta darrera, que enfonsa les seves arrels en aspectes culturals i antropològics que fan que moltes vegades aparegui com a invisible. Per a mi, esquerra és lluitar a favor de l’alliberament, de tots els alliberaments. Per a mi, esquerra és posar sempre el nostre gra d’arena en el platet de l’oprimit, i negar-lo al de l’opressor. Per açò, em sent i em reivindic feminista.
Cal estar amatents a les diverses cares del patriarcat, que ens esperen a cada cap de cantó de la vida quotidiana. I cal estar-hi amatents compensant la seva incidència cultural amb mesures concretes de discriminació positiva que atorguin a les dones el lloc que, en justícia, els correspon a la societat”

Text de Miquel Oliver: “Uns pensaments que va escriure dos dies abans de l’assassinat de Victòria i que ara adquireixen una dimensió molt significativa. A continuació els podeu llegir:
"Ens hem acostumat massa a viure entre notícies de desgràcies i moltes d’elles formen part ja del nostre dia a dia, però la xacra de la violència masclista fa massa temps que hi és. Fa massa dissabtes que el “Col·lectiu de Dones de Llevant” de Manacor convoca trobades per fer visibles els assassinats per violència de gènere que hi ha hagut durant la setmana anterior. Una bona forma de denunciar els darrers assassinats que hi ha hagut a l’estat.
Com a manacorí, com a home, com a ésser humà no puc estar sense agrair la tasca que fa el “Col·lectiu de Dones de Llevant” per lluitar contra aquests assassinats, ajudar a totes les dones que han patit aquest tipus de violència i que amb la seva tasca fan possible que les dones recuperin la dignitat a la nostra societat tan patriarcal. Per això i per aportar el meu granet, vull dir que ja està bé, no vull haver d’anar més dissabtes a Sa Bassa a esperar que acabi aquest maleït minut de silenci setmanal, no vull haver de sumar més víctimes de la violència masclista.
Deman que tots els homes, tots els éssers humans cridem ben fort que “Rebutjam el masclisme”

Text d’Antoni Noguera: ”La implicació i l’activisme dels homes contra la violència masclista és totalment insuficient. Assistim a una passivitat industrial de la gran majoria de nosaltres davant la pitjor xacra de la societat que ja ha causat més assassinats que el terrorisme.
Una societat igualitària no només és feina de les dones. Hem de participar en els espais feministes i empoderar a l’home per la igualtat contra la violència de gènere. El feminisme també ha de ser un dels millors valors dels homes, de fet, és imprescindible"