Turisme amplia en 4,3 milions d’euros les subvencions als ajuntaments de Mallorca

Aquesta quantitat se suma a la partida d’ajudes de 10,6 milions d’euros que ja es va aprovar el juliol.


La vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, i el director general de Turisme, Antoni Sansó, han informat avui de l’ampliació amb 4,3 milions d’euros de la línia de subvencions del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics. Així, i sumant aquesta quantitat a la convocatòria inicial de 10,6 milions d’euros, el 2018 "s’hauran posat a disposició dels Consistoris de Mallorca gairebé 15 milions d’euros el 2018", ha recordat Busquets.

Durant la roda de premsa, la consellera de Turisme ha explicat que aquests doblers "s’invertiran als municipis mallorquins en projectes que milloraran els espais públics amb l’objectiu de millorar els serveis que es donen a residents i turistes. També projectes que incrementen la qualitat de l’oferta turística i que pretenen fomentar qualsevol activitat que sigui desestacionalitzadora o faci que el municipi sigui més competitiu en qualitat".

Així mateix, Busquets ha destacat que, com es tracta d’un cofinançament i el CBAT aporta un màxim de 500.000 euros o del 80 per cent del cost del projecte, es calcula que "en 2 anys haurem afavorit inversions per valor d’uns 35 milions d’euros" i ha recordat que l’any passat es varen recuperar aquestes ajudes i es van posar a disposició dels ajuntaments 16 milions d’euros.

La vicepresidenta ha explicat que a poc a poc es van materialitzant projectes finançats gràcies a les ajudes del CBAT, com ara la pavimentació del Camí de na Pontons, a Campanet, que facilita molt l’arribada a llocs de gran interès pel turisme cultural i de bicicletes, com són les coves de Campanet, l’Església de Sant Miquel i les Fonts Ufanes. Així mateix, ha posat com a exemple les instal·lacions esportives de Cala Millor, a Sant Llorenç, que ajuden a atreure un turisme esportiu o bé les preparacions de temporada d’equips estrangers.

Els consistoris també demanen finançament per a millorar la senyalització turística dels municipis, per a embelliment de les places, recuperació o reconversió d’edificis, creació o millora de rutes cicloturístiques o d’instal·lacions esportives.

La vicepresidenta ha recordat que, gràcies a la regulació del lloguer turístic, d’ençà del mes d’agost és possible la sol·licitud de llicències i que la comercialització s’ha de fer prèvia compra de places. Busquets ha destacat que l’illa és ara més pròspera perquè "per una banda, en les economies familiars que ara poden fer lloguer turístic amb totes les garanties, també en plurifamiliars, generant riquesa compartida, i per una altra banda des de l’administració pública, tenim més ingressos per posar a disposició dels ajuntaments de Mallorca els doblers provinents de la indústria turística perquè puguin millorar o recuperar els seus espais públics i ser així més atractius com a lloc a visitar".

Des del mes d’agost, s’han iniciat 1.752 expedients de compra de places a habitatges, que impliquen 8.176 places. D’aquestes, 2.022 (25%) corresponen a habitatges unifamiliars, 5.663 (69%) a plurifamiliars i 491 (3%) a habitatges habituals. Així mateix, s’han iniciat 33 expedients de venda de places per altres tipologies d’allotjaments turístics, com ara hotels, agroturismes i altres, per 901 places.

Tant el director general de Turisme, Antoni Sansó, com la consellera han explicat que l’ampliació de les ajudes es deu a remanents d’altres anys i també als pagaments a terminis que s’han rebut abans de tancar l’exercici.