SON BOSC PROTEGIT DEFINITIVAMENT

El tribunal dóna definitivament la raó al PSM i al GOB en considerar il·legal l’atorgament de llicències d’obres i instal·lacions a Son Bosc

MÉS per Mallorca es mostra satisfet amb la sentència, que dóna la raó a la lluita en defensa d’un dels entorns naturals més sensibles i importants de les Illes Balears

El TSJIB ha inadmès el recurs de cassació presentat tant per l’Ajuntament de Muro com per la promotora Golf Platja de Muro S.A. Aquesta era la darrera vasa que tenien els promotors del camp de golf de Son Bosc per tirar endavant el seu projecte.

Per tant, s’acaba així el recorregut d’un camp de golf que mai no ha estat possible, segons es desprèn de la mateixa sentència. De fet, s’hi deixa ben clar que la declaració d’interès general (1998) i de concessió de llicències (1999-2008) són dos procediments diferents. Aquesta és la clau principal d’una sentència contundent, en la qual s’afirma que fins i tot el 1999 no s’hagués pogut concedir la llicència d’obres, perquè en el moment d’aprovar-la ja hi havia en vigor les DOT (1999).

Es demostra, així, que les llicències d’obres i instal·lacions atorgades el 2008 eren il·legals. I es tanca, d’una vegada, el debat entorn d’un camp de golf que va provocar molta contestació social i fins i tot canvis polítics en el consistori murer, a més de l’alarma entre els sectors ecologistes de tot Europa.

MÉS per Mallorca es mostra satisfet de la sentència que dóna la raó a la lluita en defensa d’un dels entorns naturals més sensibles i importants de les Illes Balears, i lamenta, alhora, com des de determinats estaments empresarials i polítics s’ha volgut forçar la llei i adaptar-la a interessos particulars. Bel Busquets: “És convenient recordar com l’aleshores conseller Jaume Font (PP) va treure Son Bosc de la declaració de parc natural el 2003 per facilitar aquest camp de golf. O la declaració del president Matas (2007) de concedir l’interès autonòmic a aquest mateix camp de golf, justament quan la seva esposa estava assalariada per una de les principals empreses promotores del golf. Fins i tot el 2008, l’aleshores batle, Jaume Perelló (UM) va obviar un informe del TAG municipal que es manifestava contrari a la concessió de la llicència a Son Bosc en els mateixos termes que ho han fet les reiterades sentències judicials. Ara, a la fi, els tribunals ens han donat la raó i podem celebrar que Son Bosc, un dels entorns naturals més importants de les Illes Balears, sigui definitivament protegit”. Cal recordar que el PSM, actualment dins MÉS per Mallorca, i el GOB foren els col·lectius que lideraren la lluita per protegir Son Bosc.

Les actuacions de MÉS per Mallorca quant a la protecció dels paratges naturals de l’Albufera han estat sempre en defensa de la protecció, com ho demostra l’ampliació feta del parc natural (2003) o bé la declaració de zona ZEPA (2007-2011) que possibilità l’aturada de les obres iniciades per a fer el golf de Son Bosc (juliol i setembre de 2010). Actualment, el Govern ha seguit amb aquesta voluntat de protecció. Així, la nova Llei d’Avaluació d’Impacte Ambiental (AIA) del 2016 permet ampliar el Parc Natural de s’Albufera incorporant els terrenys que havien d’esdevenir el controvertit camp de golf de Son Bosc. La norma deroga expressament la llei ’feta a mida’ que es va aprovar l’any 2010 que tenia com a principal objectiu l’autorització del camp de golf, una «legislació a la carta de la més grollera», en paraules del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal.