Se celebra el ple del Consell Social de la Llengua Catalana

Vilaret afirma que “els representants i càrrecs de MÉS estam posant tota la maquinària en marxa perquè aquesta sigui la legislatura de la llengua”


L’horabaixa d’aquest dimecres s’ha duit a terme el primer ple del Consell Social de la Llengua Catalana d’aquesta legislatura. Ha estat un ple ordinari celebrat al Parlament de les Illes Balears. Segons la secretària autonòmica Agustina Vilaret, "la sessió del Consell Social d’avui és una passa més en la intensa feina que estam fent per potenciar l’ús i la normalització del català i que fins ara ja ha anat donant fruits com la creació de l’Oficina de Drets Lingüístics. Els representants i càrrecs de MÉS estam posant tota la maquinària en marxa perquè aquesta sigui la legislatura de la llengua".

Vilaret també ha recordat que “la llengua és una cosa de tots i aquest n’és el principal i més gran fòrum de debat social” a les Illes Balears. Així, Vilaret ha recordat que el Consell està format per "partits polítics, entitats, sindicats i persones de reconegut prestigi".

A més de la secretària autonòmica, entre la setantena de membres que han assistit a la sessió d’avui del Consell Social de la Llengua Catalana hi havia la consellera Fina Santiago; el regidor de Cort Llorenç Carrió; la Directora General de Política Lingüística, Beatriu Defior; la vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets; el director insular de Política Lingüística, Lluís Segura i el diputat al Parlament, Joan Mas ’Collet’.

El diputat de MÉS Joan Mas ‘Collet’ ha assegurat que: “MÉS per Mallorca farà feina, com sempre ha fet, enfortir i fer arribar a tothom la llengua catalana a Mallorca i a les Balears. Es tracta d’una prioritat pel partit, però sobretot una prioritat pel país, i ho posam en pràctica tant des de la Secretaria Autonòmica i la Direcció General de Política Lingüística, com des del Consell de Mallorca, com des del grup parlamentari i de tots els ajuntaments on som presents".

A la sessió d’avui, s’’han renovat el 50% de membres del grup format per persones de reconegut prestigi de la societat illenca. Aquestes s’anomenen a proposta de la Secretaria autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística. El Consell es recuperà la passada legislatura, després d’estar aturat entre el 2011 i el 2015. Els nous membres són Maria Isabel Cerdó Capellà, Jaume Horrach Arrom, Bernat Joan Marí, Nanda Ramon Tous, Margalida Riutort Cloquell i Lluís Segura Ginard.

Entre d’altres punts, s’’ha sotmès a aprovació la Memòria d’execució 2018 del Pla d’Actuacions en matèria de Política Lingüística per al Quinquenni 2016-2021. Aquest beu del Pla General de Normalització Lingüística de les Illes Balears i contempla fins a 136 accions basades en drets. Són cinc: el dret d’accedir al coneixement de la llengua catalana, el dret d’emprar el català en l’àmbit del lleure, el dret d’emprar el català en l’àmbit assistencial i sanitari, el dret d’emprar el català en les relacions comercials i en l’àmbit del servei i, finalment, el dret d’emprar el català en l’àmbit comunicatiu.

Per la seva banda, la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior ha explicat les actuacions en marxa del seu departament així com les línies bàsiques de feina de la legislatura. Finalment s’han definit les ponències, que són els grups de feina sobre àmbits concrets per elaborar documents o indicacions sobre política lingüística.

El Consell Social de la Llengua Catalana és un òrgan d’assessorament i consulta en afers lingüístics adscrit a la conselleria competent en aquesta matèria, en aquest cas la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca. El Consell està integrat per persones i entitats representatives de les Illes Balears, les quals són convidades a participar de forma activa en la planificació de les accions promogudes pel Govern de les Illes Balears per incorporar o reincorporar la llengua catalana als usos socials que li pertoquen com a llengua oficial pròpia de les Illes Balears.