Protegim la posidònia a Portocolom

La plataforma Salvem Portocolom ha exposat al conseller Vicenç Vidal la seva proposta sobre la regulació del fondeig al port de la localitat


La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha decidit destinar, a partir de l’estiu que ve, una de les cinc embarcacions dels servei de vigilància de les praderies de posidònia al port de Portocolom. El conseller Vicenç Vidal, juntament amb el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, s’han reunit aquest dimecres amb membres de la plataforma Salvem Portocolom, que han exposat la seva proposta sobre la regulació del fondeig al port de la localitat.

Segons Salvem Portocolom, el port natural de la localitat pateix una forta pressió durant els mesos d’estiu, tant d’aquelles embarcacions visitants com de les que tenen base al port. L’embarcació destinada s’encarregarà de les tasques de vigilància i informació sobre la prohibició de fondejar damunt la posidònia oceànica a zones catalogades com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i a Zones d’Especial Conservació (ZEC). També oferirà assessorament a embarcacions de gran eslora (entre 15 i 110 metres), per tal d’evitar impactes sobre aquesta fanerògama marina en les maniobres de fondeig. Ambdues parts han acordat que es coordinaran amb el servei de vigilància i assessorament per tal de reforçar l’acció.

A més, el port de Portocolom està declarat port de refugi, cosa que dona dret a qualsevol navegant a refugiar-s’hi en cas de temporal o d’avaria. Tot i que la major part del fons del port és fangós amb algunes zones d’arena, també hi trobam praderies de Caulerpa prolifera, qualque praderia de Cymodocea nodosa i una important praderia de Posidonia oceanica que abasta unes 10 hectàrees a prop de la bocana.

La plataforma Salvem Portocolom ha demanat al conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca que la Conselleria es coordini amb Ports de les Illes Balears i amb l’Ajuntament de Felanitx respecte al camp de boies. També ha demanat actuacions competencials a Ports IB i a Costes.

Al llarg d’aquesta legislatura, la Conselleria, per mitjà de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental (ABAQUA), ha renovat les estacions d’impulsió d’aigües residuals al terme municipal de Felanitx, amb un cost de 432.379,28 €. D’altra banda, està activa i vigilant respecte del projecte de piscifactoria que es volia instal·lar a la zona i que finalment va caducar.