Prop de 12.000 hectàrees quedaran protegides amb la creació i ampliació de les ZEPA

La primera revisió en nou anys de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus culmina amb nou noves zones i dues ampliacions


Protegim 11.775 noves hectàrees amb la primera revisió en nou anys de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha detallat que es declaren o se n’amplien onze: vuit a Mallorca, dues a Eivissa i una a Formentera, que representen un increment del 8,44% de les ZEPA en l’àmbit balear.

Amb aquesta ampliació han quedat protegides més de 100.000 hectàrees de les Balears durant aquesta legislatura. A la xifra s’hi inclou la imminent ampliació del Parc Nacional marítimo-terrestre de Cabrera i la declaració de la reserva marina de l’Illa de l’aire, a Menorca prevista pel primer trimestre d’enguany.

A més de l’aprovació d’aquestes ZEPA, la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca complementarà l’estudi de valors ambientals de la ZEPA Cap Enderrocat-Cap Blanc per ampliar-la i potenciarà i garantirà les activitats agràries, ramaderes i cinegètiques existents a les ZEPA agràries del Pla de Vilafranca i el Pla des Blanquer.

I és que és una necessitat completar la xarxa de ZEPA amb la protecció efectiva de les zones agrícoles de més interès ornitològic: l’avifauna lligada als usos agraris és precisament la que té una recessió més general en l’àmbit europeu i, en conseqüència, és convenient actuar en la protecció d’aquests agrosistemes, que ha d’incloure l’estímul del manteniment de pràctiques agràries.

Les ZEPA són un instrument que preveu la normativa europea i que tenen l’objectiu de garantir la protecció de determinades espècies d’aus. A les Illes Balears, la darrera revisió d’aquesta figura de protecció es va produir fa nou anys. Per tant, es considera convenient actualitzar-les tenint en compte l’avenç dels coneixements disponibles i els canvis sobrevinguts en la distribució d’aus a l’arxipèlag. La proposta beneficiarà, com a mínim, a 51 espècies d’aus.

En concret, s’aproven les noves ZEPA que es detallen a continuació:

Mallorca:
ZEPA Costa Nord-oest de Mallorca (560,83 ha)
ZEPA Maristany (43,85 ha)
ZEPA Pla de Vilafranca (1.732,72 ha)
ZEPA Pla des Blanquer (861,02 ha)
ZEPA Son Real (908,60 ha)
ZEPA Massís de Randa (2.142,06 ha)

Eivissa:
ZEPA Illa den Calders (2,78 ha)
ZEPA Illeta de Cala Salada (0,69 ha)

Formentera:
ZEPA Punta Prima (41,95 ha)
 
Les dues ZEPA ja existents que s’amplien, a l’illa de Mallorca, son les següents:

ZEPA sa Costera (Binis-Montcaire) (987,62 ha)
ZEPA Cap Enderrocat-Cap Blanc (4.493,36 ha)