Obrim el Parlament a la ciència

La institució aprova per unaniminat la iniciativa de MÉS per Mallorca de sumar-se a la campanya estatal #CienciaEnElParlamento


El Parlament ha aprovat per unanimitat la Proposició No de Llei (PNL) impulsada per MÉS per Mallorca de sumar-se a la iniciativa estatal #CienciaEnElParlamento i obrir així un canal de comunicació entre les institucions i la comunitat científica. La diputada Joana Aina Campomar ha explicat la necessitat de dur endavant aquest tipus d’actuacions, ja que “la ciència i el coneixement científic són, i han estat sempre, una part fonamental del progrés social i econòmic”.

“Hem d’aparcar i deixar de banda l’estigma dels investigadors com eterns sol·licitants d’ajudes i subvencions i reconèixer el valor econòmic i social que aporten i es mereixen”, ha assegurat Campomar. La diputada ecosobiranista també ha volgut destacar les fites assolides a les Balears en l’àmbit científic i en l’economia del coneixement, una prioritat en els Acords pel Canvi. Així, s’ha augmentat el pressupost en convocatòries competitives, s’han millorat les xarxes de les noves estacions d’investigació a les Illes i s’han recuperat les línies de projectes per empreses innovadores, entre d’altres.

Campomar també ha afirmat que “ens hem de creure que les Illes Balears no som a la coa en temes tecnològics i de recerca. Ara mateix hem de rompre el clixé de sol i platja”. És per aquesta raó que s’ha d’establir un compromís de connexió entre el món de les decisions polítiques i el món de a recerca, la innovació i la tecnologia per poder establir un canal de comunicació del qual també la societat hi pugui sortir beneficiada.

La primera acció que s’ha proposat és la celebració d’un esdeveniment anual al Parlament on es trobin els i les responsables polítiques, així com representants del món de la investigació, de la innovació i de la tecnologia. És una primera passa amb vocació de continuïtat que ha de permetre visualitzar el valor afegit que ens aporta el coneixement generat en el nostre territori.

Visibilitzar la tasca de les científiques

Un altre dels objectius principals que té aquesta iniciativa és visibilitzar i posar en valor la feina que fan les científiques de les Illes en matèria d’investigació, recerca i innovació. “És especialment preocupant que al segle XXI les nines es percebin a sí mateixes com a menys brillants que els nins des d’edats molt primerenques i que només 1 de cada 5 al·lotes de 15 anys es vulgui dedicar a professions tècniques i relacionades amb les enginyeries”, ha assenyalat Campomar.

La diputada ecosobiranista també ha explicat que, tot i que les científiques representen prop d’un 45% del total a Balears, situant les Illes entre les taxes més altes de l’estat espanyol, pateixen el que s’anomena sostre de vidre: la majoria de llocs de responsabilitat i direcció estan ocupats per homes.