Noguera: "Els ajuntaments hem hagut de pagar la festa de les administracions corruptes i d’un PP que no té en compte el municipalisme"

La Llei Montoro coacciona als ajuntaments amb una regla injusta que frena les polítiques de canvi


Una setantena de regidors i regidores han assistit a l’Assemblea de MÉS per Mallorca. En aquesta trobada s’ha constituït una mesa per agilitzar i servir com a motor d’organització dels representants de tots els municipis de Mallorca. La constitució d’aquesta mesa es va acordar a la darrera Assemblea General i aquest divendres s’han escollit els membres: Mercè Borràs (Palma) com a presidenta, Aina Amengual (Marratxí) i Guillem Villalonga (Mancor) com a vicepresidents i Miquel Oliver (Manacor) i Aurora Mateu (Binissalem) com a secretaris.

MÉS per Mallorca, com a primera força municipalista d’esquerres a les Balears, exigeix la derogació de la Llei Montoro, una llei injusta que frena les polítiques de canvi i que té com a objectiu principal minvar les competències dels ajuntaments, les institucions més properes amb la ciutadania. L’Assemblea de regidors/es i batles/esses de la formació ecosobiranista ha debatut aquesta tarda sobre el superàvit que tenen els ajuntaments i la impossibilitat d’invertir-ho a causa d’aquesta normativa.

La Llei Montoro és un gran problema per als ajuntaments que aposten pel canvi. Amb les restriccions que marca, es fa impossible dur endavant polítiques públiques transformadores i que facin de pobles i ciutats un lloc millor per als seus habitants. La regla de despesa que marca aquesta normativa impedeix que els municipis, tot i tenir superàvit, puguin invertir-lo en els pressupostos. La Llei Montoro coacciona els ajuntaments amb una regla injusta que frena les polítiques de canvi. Per aquesta raó, i tal com apunta el batle de Palma Antoni Noguera, "farem tot el possible per derogar aquesta llei i que es puguin fer polítiques que posin les persones en el centre".

Joan Francesc Canyelles, batle de Marratxí – un dels principals municipis afectats per la Llei Montoro – ha parlat de l’aprovació al Congrés del decret que permet als ajuntaments reinvertir 5.000 milions d’euros de superàvit. "L’aixecada de barrera de Montoro als ajuntaments és falsa i enverinada. Dels més de 500 milions que tenim al banc els ajuntaments de les Balears només podem gastar els que corresponen al superàvit de l’any anterior, fet que ens obligarà a rompre la regla de despesa", ha assegurat.

De l’Assemblea de Regidors/es i Batles/esses de MÉS per Mallorca, la formació ecosobiranista ha sortit reforçada com a força municipalista. A les eleccions municipals de 2015, MÉS per Mallorca obtenir 165 regidors i regidores arreu de l’illa, a més d’ocupar les batlies d’una vintena de municipis. Tal com han afirmat els coordinadors de la formació, Bel Busquets i Guillem Balboa, és necessari revalidar aquests resultats a les pròximes eleccions per poder seguir endavant amb les polítiques transformadores que tenen com a objectiu primordial el benestar de la ciutadania.