NOGUERA APOSTA PER UN MODEL TURÍSTIC VINCULAT AL DECREIXEMENT

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha reclamat avui "un model turístic vinculat al decreixement i la qualitat". Així, s’ha manifestat Noguera després de la proposta de moratòria de llicències d’atracada de creuers a l’Autoritat Portuària de Balears (APB). Ara, segons el coordinador ecosobiranista "cal exigir a aquest organisme que comenci "a prendre decisions". En una roda de premsa al costat del portaveu adjunt de la formació al Parlament, Josep Ferrà, Noguera ha dit que després d’afrontar la prohibició del lloguer turístic en habitatges plurifamiliars quan ell era batle, toca "tancar el cercle".

Noguera ha assegurat que des de MÉS per Mallorca s’han caracteritzat per defensar una "posició valenta i pionera contra el turisme de masses a les Illes Balears" i ha recordat algunes de les mesures que es dugueren a terme durant la seva batlia com el "canvi legislatiu de lloguer turístic o la restricció de nous establiments turístics a Palma".

En aquest sentit, ha explicat que és el moment d’anar molt més enllà de la moratòria i que en un període a curt termini "es plantegi un pla de decreixement dels creuers", "un pla de decreixement del PIAT", que "actualment s’està debatent amb el Consell de Mallorca" i que, a més, "es plantegi un límit a l’aeroport". Així s’ha mostrat contundent en reclamar que "el model turístic ha d’anar vinculat al decreixement, tant en places hoteleres, de lloguer turístic i de creuers i ha d’anar vinculat a la qualitat".

Sobre l’aeroport, Noguera ha informat que el senador Vicenç Vidal, ha formulat preguntes sobre el tramvia de Palma. Entre altres assumptes, Vidal ha demanat si és una inversió de l’Estat o d’Aena, si es finançarà íntegrament, quina és la seva planificació i si Aena canviés el pla director de l’aeroport per a situar l’estació del tramvia.

Per la seva banda, el portaveu adjunt al Parlament, Josep Ferrà ha assegurat que "el turisme de creuers és incompatible amb la línia de protecció de la mar" i ha recordat que "totes aquestes línies de feina" que han dut a terme des del Govern per lluitar contra el canvi climàtic "són incompatibles amb el model turístic actual".A més, ha dit que s’hauria de declarar la mar balear com a "zona marina especialment sensible, una figura internacional" mitjançant la qual es podria delimitar cert trànsit marítim, les emissions i abocaments, la prohibició de fondejos, així com la limitació de la velocitat de navegació, entre altres assumptes.