Miquel Mir: “La celebració dels 30 anys de Cabrera com a parc nacional són una victòria de país”


El Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera celebra el 30è aniversari de la seva declaració i ho fa essent el parc nacional més extens de l’Estat i l’espai natural protegit d’aquesta categoria més gran de la Mediterrània occidental. La celebració arriba després d’altra fita aconseguida gràcies a la gestió de MÉS al capdavant de la conselleria des de 2015De fet, des del febrer de 2019, el Parc Nacional Maritimoterrestre té 80.000 hectàrees més, gran part de les quals són marítimes. Amb aquesta ampliació es protegeixen 12 dels 13 sistemes marins que inclou la Llei de parcs nacionals, entre els quals es troben els bancs profunds de corall i els corredors de cetacis, i es multiplica per nou l’extensió del parc.

Avui, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, qui juntament amb altres autoritats, ha participat avui en l’acte institucional per commemorar la creació del Parc, ha destacat la importància de «celebrar els 30 anys de Cabrera com a parc nacional amb una victòria de país: el reconeixement de la gestió unitària de l’espai natural protegit per part del Govern de les Illes Balears». Mir ha destacat la «fita històrica» que això suposa, «un orgull afegit al de tenir a la nostra terra el parc nacional més gran de tot l’Estat, gràcies a la lluita compartida, impulsada des de la societat civil i cristal·litzada a través de les institucions».

Actualment, el Parc Nacional de Cabrera és un indret pioner en la recerca sobre els efectes del canvi climàtic a la Mediterrània. Des del 2008, l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN), l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic (OECC), l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i la Fundació Biodiversitat treballen en el seguiment del canvi global a la Xarxa de Parcs. A Cabrera hi ha instal·lada una estació meteorològica per poder fer aquest seguiment.

Les seves condicions també han permès que s’hi hagin duit a terme diversos estudis, com els de l’Institut Espanyol Oceanogràfic (IEO), que ha desenvolupat, per exemple, un visor que permet recrear els fons marins i estudiar els hàbitats vulnerables i com conservar-los, amb l’adquisició de dades vitals per a l’anàlisi dels efectes del canvi climàtic sense danyar el medi. També s’hi han impulsat projectes com «Plastic Busters», que estudia els plàstics que arriben dels fons marins a les costes, per preservar així els ecosistemes. Les tasques desenvolupades a Cabrera serviran de model a altres àrees marines protegides que participen en el projecte, d’àmbit europeu.

Des de fa tres anys, a més, s’organitzen les jornades de recerca al Parc Nacional, una trobada que té com a objectius principals millorar la transferència de coneixements entre el món científic, les administracions i els agents socials i econòmics; generar consciència i compromís social sobre la importància dels valors de Cabrera, i crear sinergies entre els diferents actors implicats, per dissenyar les polítiques públiques.

Per celebrar l’aniversari, el Parc Nacional ha organitzat diverses activitats, com l’estrena d’un documental sobre Cabrera, la presentació del llibre Arxipèlag de Cabrera: història natural, una jornada de vela llatina o una altra destinada a l’observació d’aus. Actualment hi ha en marxa un projecte finançat per l’impost de turisme sostenible per convertir Cabrera en una illa autosuficient i sostenible.