Els consells comptaran amb més recursos per a 2017

La conferència de presidents, en què han participat Biel Barceló, Miquel Ensenyat, i Maite Salord, acorda incrementar la dotació dels consells mentre reclama a Madrid un finançament just per les Illes Balears. La trobada, celebrada a Formentera, també referma la voluntat de traspassar la competència en promoció turística l’any 2017


La conferència de presidents celebrada aquest dilluns a Formentera ha conclòs amb dos acords principals: la millora de la dotació econòmica per finançar els consells insulars en els pressuposts generals de la CAIB de l’any que ve, i la confirmació de la voluntat de traspassar la competència en matèria de promoció turística al llarg de 2017 als consells que encara no la tenen traspassada (tots excepte Eivissa). A la trobada han participat els presidents de les quatre institucions insulars, entre ells Miquel Ensenyat (Mallorca) i Maite Salord (Menorca), i la presidenta i el vicepresident del Govern, Francina Armengol i Biel Barceló.

Pel que fa a la millora de la dotació econòmica dels consells, Biel Barceló ha destacat que "malgrat la paràlisi del Govern espanyol, i malgrat el ministre Montoro, hem aconseguit millorar els recursos per als consells insulars". I ha afirmat que "des del Govern continuarem reclamant un millor finançament per a les nostres illes". Per la seva banda, Miquel Ensenyat ha lamentat l’infrafinançament de les Illes Balears i ha insistit en la necessitat de "fer efectiva una major descentralització política perquè aprofundir en l’autogovern del nostre país, Mallorca. Així es garanteix una major proximitat de les persones amb els centres de decisió".

Durant la trobada entre els presidents insulars i el Govern també s’ha tractat el traspàs de les competències de promoció turística, que es formalitzarà al llarg del proper any. En aquest terreny, Biel Barceló, des del Govern, i Miquel Ensenyat, des del Consell, coincideixen en la línia que cal seguir: centrar els esforços en la promoció dels productes que contribueixen a allargar la temporada (turisme cultural, de natura, esportiu...), tot tenint en compte els recursos de la recaptació de l’Impost del Turisme Sostenible. "És una demanda social de la majoria ciutadana que ha fet possible el canvi en aquest país. Això tindrà una important repercussió econòmica amb la reducció de la petjada ecològica mitjançant projectes mediambientals", ha explicat el president Ensenyat.