MÉS reclama un pla de rescat integral i allargar els ERTO per evitar una pèrdua massiva d’empreses i treballadors

El coordinador de MÉS, Antoni Noguera, considera "imprescindible" posar en marxa un pla de rescat "integral i eficaç" adreçat a autònoms i petites empreses de turisme, comerç i restauració. Segons Noguera, "el govern espanyol ha d’anar més enllà de les mesures voluntaristes, però sense magnituds econòmiques concretes, i activar de manera immediata un pla que eviti una pèrdua massiva d’empreses i treballadors. "Cal actuar ràpidament i de manera contundent; sense una acció a curt termini l’impacte econòmic serà extremadament dur", ha assenyalat el coordinador ecosobiranista.

En aquest context, Noguera, ha demanat que el govern espanyol, independentment de les ajudes genèriques, ha de fer un "esforç addicional" amb Balears, ja que és el territori més castigat per la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia". "La pèrdua de riquesa a les illes Balears és proporcionalment superior a qualsevol altra comunitat. Necessitam un pla dirigit a pal·liar les altes taxes de pobresa i desocupació", ha emfatitzat. De fet, Noguera ha recordat que "les ajudes estatals no convencen als sectors més afectats que són precisament els que generen ocupació i riquesa".

Davant aquest panorama, Més planteja que l’Estat bonifiqui als treballadors autònoms i petites empreses les quotes de la Seguretat Social i les liquidacions de l’IVA. De la mateixa forma es reclamen ajudes directes per fer front a despeses de subministraments com aigua i electricitat, lloguers i hipoteques. La formació reclama que el pla de rescat sigui finançat per part de l’administració estatal i gestionat per l’autonòmica, consells i ajuntaments. Aquest pla hauria de contemplar, a més, ajudes pels municipis i Consells, per tal d’ajudar al comerç i restauració locals amb campanyes de promoció.

Més per Mallorca també defensa allargar la vigència dels ERTO. Segons el diputat Joan Mas "Collet", “és una mesura indispensable si es pretén ajudar la supervivència de les empreses". De fet, segons Mas, "els ERTO han demostrat ser una eina útil per mantenir els llocs de feina i l’estabilitat de les plantilles. En aquest sentit el diputat ecosobiranista proposa per a les empreses de menys de 50 treballadors, una bonificació del 100% de la Seguretat Social. "Això ajudaria al teixit productiu de les Illes Balears, que majoritàriament és del sector serveis, autònoms i petites empreses".