MÉS proposa reduir el pressupost militar i destinar els recursos a respondre a la crisi sanitària i social

Joan Mas: “Cal passar de la cultura de la violència a la cultura de la pau on no té cabuda afegir més soldats, més armes i més despesa militar".

MÉS per Mallorca ha registrat avui matí una Proposició No de Llei al Parlament per instar el govern de l’Estat a reduir el pressupost militar proposat pel 2021 i destinar els recursos a respondre a la crisi sanitària i social derivada per la COVID-19. La proposta, defensada pel diputat Joan Mas "Collet", planteja "una visió nova de la seguretat i un canvi de paradigma". Així, segons el diputat ecosobiranista "en un món complex com el d’avui, en què les guerres convencionals són cosa del passat cal passar de la defensa militar a la seguretat humana, de la cultura de la violència a la cultura de la pau on no té cabuda afegir més soldats, més armes i més despesa militar".

En concret, el govern espanyol ha fet una proposta als PGE 2021 de 10.863,16 milions € destinats al Ministeri de Defensa. Aquesta xifra, segons ha explicat Mas, representa un augment del 6,5% respecte a 2020, "sense comptar partides repartides en altres ministeris". De fet, l’any passat i segons els càlculs del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, el govern espanyol va gastar 20.050 milions d’euros per fer front a la despesa militar. Això són 55 milions d’euros diaris. En vista el 2021, el mateix Centre Delàs estima que la partida de despesa acabarà duplicant-se amb la despesa oculta. Aquestes xifres astronòmiques "no tenen cap justificació".

En aquest context, assegura Mas, "repensar el paper dels exèrcits en l’àmbit global és del tot necessari. Una demanda que de cada vegada compta amb més suports per part de la ciutadania i de la qual el govern espanyol no pot defugir". És més, el diputat assenyala que "davant una crisi social i econòmica sense precedents, ara no és moment d’incrementar la despesa militar; És urgent i prioritari invertir en salut i en crear ocupació".

Durant la presentació de la iniciativa, Joan Mas ha criticat que "lluny de fer costat als moviments pacifistes i antimilitaristes que proliferen arreu del món, el govern espanyol ha aprofitat la crisi sanitària per fer més visible encara l’exèrcit. Amb tot, segons el diputat de MÉS, "els intents del govern espanyol per acostar l’exèrcit a una majoria social, han provocat, tot just l’efecte contrari, i la desafecció ciutadana envers les forces militars va en augment".