MÉS aposta per la implantació dels vehicles 100% elèctrics als municipis de les illes

El Consell de Mallorca i la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat col•laboren per tal d’impulsar l’adquisició de vehicles 100% elèctrics per part dels ajuntaments de les illes i aprofitar així les energies renovables.

El conseller de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Joan Font, i la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern, a través de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, gestionada per MÉS per Mallorca, han signat aquesta setmana un conveni amb 10 municipis de Mallorca per a tal de promocionar l’adquisició de vehicles 100% elèctrics.

Tres dels municipis signants estan governats per MÉS: Esporles, Llucmajor i Pollença i, a través del conveni signat, es comprometen al subministrament gratuït, almenys, durant un període mínim de dos anys. A més, oferiran altres avantatges pels vehicles elèctrics, com la gratuïtat de l’aparcament a les zones ORA; així com bonificacions fiscals en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica i en els aparcaments municipals.

Per tal que la utilització d’aquest tipus d’automòbils sigui cada vegada més atractiva per als usuaris, el conveni ha establert un conjunt de mesures en benefici per l’ús de vehicles elèctrics davant dels de combustible. Per això, s’implantarà un nou sistema de recàrrega: el MELIB. Amb aquest sistema qualsevol usuari podrà utilitzar un punt de recàrrega independentment del gestor que el gestioni (Ajuntament o Consell). Els vehicles amb el distintiu MELIB podran gaudir dels avantatges d’aquesta plataforma que, a més, disposarà d’una versió per a dispositius mòbils per tal de facilitar al màxim les gestions dels usuaris.

La Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, liderada per Joan Groizard, coordinarà el procés i assessorarà per al correcte desenvolupament del pla pilot. També es duran a terme tasques de promoció i divulgació per fomentar l’ús del vehicle elèctric, especialment per les empreses de lloguer de cotxes o els operadors turístics. El Consell de Mallorca, per la seva part, integrarà els seus punts de recàrrega pública a la xarxa MELIB i desenvoluparà tasques de divulgació per tal de donar difusió al programa.

Aquest conveni es suma a la convocatòria de subvencions per a l’adquisició de vehicles 100% elèctrics per a municipis de Mallorca, posada en marxa per part del Departament de Desenvolupament Local del Consell i dotada amb 1,6 milions d’euros. A través d’aquesta convocatòria cada ajuntament de l’illa disposarà de fins a 30.000 euros per a l’adquisició de vehicles 100% elèctrics per a la prestació de serveis de competència municipal.