MÉS posa en marxa la campanya "Obre els ulls" per denunciar les violències invisibilitzades cap a les dones

Amb motiu del 25N la formació activa la campanya amb l’objectiu d’identificar totes les formes de violència i actituds masclistes

Coincidint amb el 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, MÉS per Mallorca posa en marxa una campanya de sensibilització per denunciar totes aquelles formes de violència que pateixen les dones i que no són identificades com a tals. Així, amb la campanya "obre els ulls", MÉS vol visibilitzar totes aquestes expressions violentes no identificades "però que suposen la base de les violències anomenades explícites que poden culminar amb la màxima expressió de la violència de gènere: l’assassinat", ha explicat la secretària de Polítiques d’igualtat Aina Sastre.

Durant la presentació de la campanya Sastre ha explicat que "els assassinats masclistes, les violacions, les agressions o els abusos sexuals no són casuals", sinó que "són el resultat d’un sistema social en què a les dones se’ns assignen determinats rols de gènere i que accepta o tanca els ulls davant la violència estructural que patim". En aquest context ha assenyalat que "tampoc és casual que les dones patim més les crisis econòmiques, ja que tenim taxes d’ocupació inferiors a la dels homes i el nostre treball està pitjor remunerat i és menys qualificat. Se’ns segueix associant a tasques de cura i a l’àmbit privat, perquè en l’estructura social basada en estereotips de gènere, les dones estem per servir, per satisfer necessitats d’altres".

Aina Sastre també ha denunciat que "cada vegada que reproduïm estereotips de gènere o invisibilitzam, anul·lam, cosificam o desvaloritzam a una dona, estem exercint una violència estructural contra les dones". Per això, precisament, es posa en marxa aquesta campanya que fa una crida a "obrir els ulls davant les actituds masclistes que perpetuen un sistema desigual, injust i violent per a les dones i denuncia social-violències masclistes encara poc reconegudes". Amb tot, ha dit, "és de vital importància reconèixer totes les formes de violència per aturar-ho des de baix i perquè tant nosaltres com la societat ho identifiqui fàcilment per no reproduir-ho." La campanya que començarà aquest cap de setmana a través de diferents xarxes socials inclou diferents vídeos així com material gràfic i es mantendrà activa fins dia 25 de novembre.

Durant la presentació de la campanya la secretària de Polítiques d’Igualtat també ha denunciat el cas de dues dones que es varen sentir violentades per dos homes que es dedicaven a masturbar-se davant elles a la platja mentre les increpaven. A l’hora de voler denunciar els fets, la resposta dels cossos de seguretat va ser que aquests fets no són sancionables i que el que havien de fer elles, si es sentien molestes, era marxar. Davant aquesta situació, Sastre ha denunciat que "els actes l’exhibició obscena, quan no constitueixen delicte, sí són una infracció segons la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana". Així ha assegurat que "és inacceptable que qui en teoria està per protegir les víctimes, una vegada més, les responsabilitzi. Això també és violència", ha conclòs.