MÉS per Mallorca força el posicionament d’Ábalos al Congrés per l’ampliació de l’aeroport de Palma

Les preguntes han estat presentada pels diputats d’ERC a petició del senador Vicenç Vidal, segons ha explicat el coordinador de la formació, Antoni Noguera

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha anunciat aquest dissabte que la formació ecosobiranista ha reclamat les respostes del ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern espanyol, José Luis Ábalos, al Congrés dels Diputats per l’ampliació de l’aeroport de Son Sant Joan. La petició ha estat presentada pels diputats d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rosique i Xavier Aritja, a través del senador de designació autonòmica, Vicenç Vidal, de MÉS per Mallorca.

“El ministre haurà d’explicar si considera coherent amb la Declaració d’Emergència Climàtica l’increment de capacitat de l’aeroport de Palma”, ha explicat Noguera en un acte de rebuig al projecte d’ampliació organitzat pels ecosobiranistes a Sant Jordi.

Ábalos haurà d’aclarir també si els projectes d’ampliació de l’aeroport incrementen la seva capacitat per rebre vols i passatgers i quina serà la capacitat real operativa, si ara la capacitat declarada per autoritzar entrades i sortides d’avions és de 66 operacions per hora i la infraestructura actual té capacitat operativa real de 79 operacions per hora.

A més, el titular de la cartera de Transports haurà de retre comptes i “explicar si considera correcte” la licitació d’un projecte abans de realitzar l’Avaluació d’Impacte Ambiental i si es podria considerar falsejar-ne el procediment licitar el projecte abans de considerar les seves consideracions, ha assegurat el coordinador de MÉS per Mallorca.

Noguera ha intervingut a l’acte acompanyat del coordinador de MÉS-Estimam Palma, Miquel Àngel Contreras, que ha recordat que l’aeroport de Palma obté beneficis anuals de més de 200 milions d’euros, i que “la reinversió és nul·la. AENA té un deute històric amb Palma i el Pla de Sant Jordi”.

"És una greu irresponsabilitat obviar les afectacions que ja patim dia a dia com a conseqüència de l’emergència climàtica. Per això, ens sumam a les iniciatives europees que promouen reduir els viatges aeris vinculats a l’activitat turística, sempre garantint la connectivitat dels residents", ha afegit Contreras que s’ha posicionat a favor del decreixement. “No és un tabú, és una obligació, una responsabilitat i un compromís amb el futur i el nostre entorn".