MÉS per Mallorca demanarà a l’Estat que tramiti de forma urgent el projecte de cable entre Mallorca i Menorca

Ferrà: “La vulnerabilitat i centralització del model energètic actual deixa a les illes en una situació molt precària”


El portaveu del grup parlamentari, Josep Ferrà, ha traslladat aquest dilluns en roda de premsa el seu suport i solidaritat a Menorca i a les institucions que estan treballant per tornar el subministrament elèctric. Ferrà ha assegurat que aquesta situació “ens obliga a fer una reflexió important sobre el model tan vulnerable i dependent que tenim a les Balears”, que prové d’una centralització de l’energia. El també diputat ecosobiranista ha explicat que es demanarà a l’Estat que s’acceleri i es tramiti de forma urgent el projecte de cable entre Menorca i Mallorca, un projecte que, com bé ha apuntat, no es preveu la seva autorització per part del govern espanyol fins a 2019 i la seva execució arribaria com a mínim, per a 2020.

A això se li suma el fet que les Balears fossin l’únic territori exclòs de les subvencions que va donar l’Estat l’any 2017 per a projectes renovables, el que es coneix com a ‘cupo’: “Si l’illa de Menorca poguessin tenir el cable i aquests projectes desenvolupats, no estaríem en la situació que estam ara”, ha incidit Ferrà. El portaveu del grup parlamentari ha criticat que aquesta situació de “vulnerabilitat i centralització del model energètic actual deixa a les illes en una posició molt precària” i ha recordat que MÉS per Mallorca segueix treballant per un model energètic diversificat, amb projectes de renovables i d’autoconsum. Respecte a les ajudes per les renovables, Ferrà ha explicat que la formació ecosobiranista demanarà explicacions sobre l’exclusió de les Balears de les subvencions i “si en el futur el govern espanyol té previst incloure-les a les ajudes”.

Ple de dimarts

D’altra banda, Ferrà ha mostrat la satisfacció de MÉS per Mallorca davant els pressupostos de 2019, que compten amb un increment del quasi 9% respecte de l’any passat i “que estaran dedicats en polítiques socials i d’habitatge, molt necessàries per pal·liar la situació actual”. També ha explicat que al ple d’aquest dimarts s’aprovarà el decret d’ajudes per les inundacions i ha demanat a l’Estat que “estigui a l’altura de les circumstàncies i que les ajudes arribin l’abans possible”.

Sobre el ple també n’ha parlat el diputat Miquel Gallardo, qui ha mostrat la seva satisfacció pel debat i aprovació de la gratuïtat dels aparcaments de Son Espases i Can Misses, “un projecte de legislatura que garantirà la igualtat de tots els pacients de la sanitat pública”.