MÉS per Mallorca demana al Consell la retirada de distincions al rei emèrit

Es tracta d’una iniciativa conjunta amb Podem que demana retirar el bust de Joan Carles de Borbó de la sala de recepcions i les distincions atorgades per les administracions públiques

MÉS per Mallorca i Unides Podem han demanat aquest matí al Consell de Mallorca la retirada de distincions, medalles, plaques i escultures representatives del rei emèrit. Les formacions consideren la fugida de Joan Carles de Borbó una “actitud indigna d’un ex cap d’Estat, incapaç d’explicar d’on procedeix la seva fortuna milionària acumulada i dipositada a paradisos fiscals”. Aquest matí han registrat una moció al Consell de Mallorca que serà debatuda a la propera sessió plenària de la institució.

El portaveu del grup de MÉS al Consell, Guillem Balboa, ha defensat que “la institució monàrquica ja representava l’antic règim i la imposició d’un marc nacional que limita l’aspiració al dret a decidir, però a això hi hem d’afegir un agreujant que és l’ombra de la corrupció”. Tanmateix, Balboa ha assegurat que “hem fet un esforç per presentar una moció deixant la ideologia al marge i sancionant només els indicis de corrupció; tots els partits l’haurien de poder assumir”.

La portaveu de Unides Podem, Magdalena Gelabert, ha indicat que “qualsevol ciutadà o ciutadana que cometi un delicte ha de respondre davant la Justícia. La pretensió d’impunitat per part de Joan Carles de Borbó, amb la seva fugida i la manca d’explicacions, denota el poc respecte que la monarquia té per Espanya, que ja està cansada de corrupció. Així com Palma va ser valenta i va retirar el nom de la “Rambla dels Ducs de Palma”, el Consell ha de retirar les distincions al rei emèrit”.

La moció presentada per MÉS per Mallorca i Unides Podem demana concretament la retirada, tan aviat com sigui tècnicament possible, del bust de Joan Carles de Borbó de la sala de recepcions del Consell de Mallorca. A més, insta al Govern de les Illes Balears a retirar la Medalla d’Or concedida al rei emèrit, així com la retirada de la placa commemorativa de la visita de Joan Carles al Parlament. Per altra banda, insta a la resta d’administracions públiques, i en especial als ajuntaments, a retirar els quadres, escuts i altres honors i distincions.