MÉS per Mallorca celebra l’acord de pau signat a Colòmbia

Milions de persones han estat víctimes de desplaçament, desaparició, assassinat o segrest

Fotografia: www.radioreloj
Després de quatre anys de negociacions de pau a Cuba, el Govern colombià i les Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) han signat un Acord de Pau que ha de posar fi a més de 50 anys de conflicte armat. Es tracta d’un dels conflictes més antics del món contemporani i que més sofriment i població desplaçada ha suposat dins del propi país, amb més de 5 milions de persones desplaçades.

No qualsevol acord durà la pau a Colòmbia, perquè el final de la confrontació armada no significa que acabi el patiment que ha causat el conflicte: milions de persones han estat víctimes de desplaçament, desaparició, assassinat o segrest i milers de poblacions n’han estat afectades d’una o altra manera en tot el territori.

Per això, la formació ecosobiranista ha fet seu des del principi de les negociacions l’objectiu comú de les negociacions que ha quedat reflectit en l’acord: "No volem que hi hagi ni una víctima més a Colòmbia". Per aconseguir-ho, l’esperit de les negociacions i de l’Acord ha estat no només que acabi la confrontació armada sinó també que aquest Acord contribueixi a revertir els efectes del conflicte i a solucionar-ne causes històriques com la qüestió de la propietat sobre la terra, l’exclusió social i l’endarreriment de les comunitats rurals, que afecta especialment dones i infants, així com el problema del narcotràfic i la criminalitat que l’envolta.

Per tot això MÉS per Mallorca celebra que s’hagi aconseguit un acord integral, participatiu, en perspectiva de gènere i amb un enfocament de drets humans, sota els principis de veritat, justícia, reparació i no repetició.

Així, la formació ecosobiranista agraeix sincerament l’esforç que han fet aquests quatre anys de negociacions totes les persones, entitats i institucions que han participat en aquest procés així com els dos països garants (Cuba i Noruega) i als països i les organitzacions internacionals acompanyants que han donat un suport logístic, tècnic i diplomàtic imprescindible en aquest tipus de processos. En aquests moments històrics, MÉS es solidaritza amb totes les víctimes del conflicte i encoratja la població colombiana a participar en el plebiscit que es celebrarà el proper dia 2 d’octubre per aconseguir acabar amb més de cinquanta anys de conflicte i de patiment.