MÉS per Mallorca aprofitarà el marge que deixa el TC per continuar amb l’esperit abolicionista

La formació lamenta la nul·litat de la prohibició de les corregudes de toros a Catalunya, i pren nota per dur endavant la proposta de llei de Protecció Animal a les Illes


El Tribunal Constitucional TC ha comunicat avui, en nota de premsa, que considera que la Generalitat de Catalunya no tenia competència per prohibir la celebració de corregudes de toros a Catalunya per la Llei 28/2010 contra la qual va recórrer el Partit Popular i per això anul·la l’article 1.

Al’espera de conèixer el contingut de la sentència, i, especialment, els vots particulars de tres magistrats que hi discrepen, MÉS per Mallorca lamenta que el Tribunal Constitucional tombi una iniciativa legislativa popular que va recollir 180.000 signatures i que faci prevaldre una tradició cultural que no és compartida per la majoria del poble català, per davant de la protecció dels animals i la defensa dels valors culturals de Catalunya.

Sembla absolutament anacrònic que l’Estat insti judicialment l’anul·lació d’una iniciativa popular i d’una llei autonòmica sorgida d’un ample moviment social, de la mateixa manera que al País Basc fa uns mesos el Tribunal Superior de Justícia del País Basc va anul·lar el reglament de consultes de l’Ajuntament de Sant Sebastià per decidir sobre la celebració de corregudes de toros en aquesta ciutat, per un recurs presentat per l’Administració General de l’Estat.

MÉS per Mallorca pren nota de les afirmacions del Tribunal Constitucional en el sentit que el deure constitucional de garantir i promoure l’enriquiment del patrimoni cultural establert a l’article 46 de la Constitució pot ser interpretat pel legislador autonòmic de forma diversa. La formació ecosobiranista també veu del que diu el TC que no existeix una obligació de mantenir totes les manifestacions inherents als espectacles tradicionals, com poden ser les corregudes de toros. Així mateix interpreta que les Comunitats autònomes poden regular el desenvolupament de les representacions taurines i establir requisits per a l’especial cura i atenció del “toro bravo” i no tenen l’obligació d’adoptar mesures concretes de foment de les corregudes de toros.

MÉS per Mallorca treballa des d’avui mateix per traslladar a la proposició de llei que modifica la Llei 2/1992 de protecció animal una interpretació que, com indica el Tribunal Constitucional, “no pugui arribar a l’extrem que impedeixi, pertorbi o menyscapti l’exercici legítim de les competències de l’Estat en matèria de cultura”, com alerta el Tribunal. Per això estudiarà la sentència quan es publiqui i plantejarà una revisió de les activitats taurines per continuar l’esperit abolicionista de la Llei 2/1992 de protecció dels animals.