MÉS IMPULSA UN FRONT COMÚ PER REBUTJAR L’AMPLIACIÓ DE L’AEROPORT DE PALMA

Els Grups Parlamentaris MÉS PER MALLORCA, PSIB-PSOE i Unides Podem han presentat avui el contingut d’una Proposició No de Llei impulsada pel grup ecosobiranista i presentada de forma conjunta per rebutjar l’ampliació de l’aeroport de Son Sant Joan i les obres de reordenació encaminades a un increment de la capacitat actual. La iniciativa, segons el diputat de MÉS Josep Ferrà, recull el sentir de la societat civil mobilitzada de Mallorca que, representada entre d’altres per les entitats ecologistes i els sindicats, ja ha manifestat el seu rebuig a "una obra innecessària, desproporcionada i no ajustada a les necessitats de l’illa, la seva economia i el benestar dels que hi vivim". De fet, segons Ferrà, "és imprescindible i prioritari un estudi de capacitat de càrrega de les Illes Balears al ser un territori insular - i per tant molt vulnerable - i disposar d’uns recursos i infraestructures limitades". En aquest sentit, la PNL reclama a AENA que elabori aquest estudi de forma prioritària abans de seguir amb projectes d’obra. “volem que aquesta sigui una resposta clara i contundent de les institucions”, ha dit.

Durant la presentació de la PNL, Ferrà ha recordat que l’aeroport de Palma genera uns beneficis anuals de més de 200 milions d’euros, mentre que la reinversió és pràcticament nul·la. Un fet què evidencia, ha assegurat, la necessitat d’"apostar per la descentralització i individualització del sistema de gestió aeroportuària: així es podrien desenvolupar estratègies aeroportuàries pròpies més adients a les necessitats i particularitats de cada aeroport i realitat insular". Aquest model, d’acord amb el redactat per la proposta, ha de comptar amb la participació del Govern i els agents socials i econòmics de les Illes Balears, ja que "les decisions operatives, la planificació, les inversions, la política tarifària i les decisions comercials tenen una incidència clau en la nostra economia". Així, "és imprescindible la cogestió aeroportuària per part de les autoritats de les Illes Balears a fi de poder influir en la regulació dels fluxos turístics, entre d’altres".

Aquesta iniciativa parlamentària inclou també instar el Govern espanyol impulsar, amb AENA i la participació de les institucions de les Illes, a redactar un nou Pla Director Sectorial per l’Aeroport de Son Sant Joan, adequat a la realitat actual. "És necessari redactar un nou Pla Director d’acord amb la realitat actual de les Illes Balears i en favor de la qualitat turística i no de la quantitat però, sobretot, en favor de la qualitat en el treball i des del respecte del medi ambient".