MÉS impulsa un bloc estatal amb totes les forces d’esquerres i sobiranistes


La proposta s’emmarca dintre de l’estratègia d’aliances amb l’objectiu de configurar una candidatura unitària a les eleccions europees

La formació també ha acordat adherir-se a la Internacional Progressista

El Consell Polític de MÉS per Mallorca ha donat el vist i plau per iniciar els contactes necessaris que permetin consolidar un espai conjunt que aglutini a totes les forces progressistes, ecologistes i sobiranistes a tot l’àmbit estatal. Aquesta aliança estratègica, inspirada en el model europeu que representa el grup ALE-Verds, del qual MÉS ja hi forma part, pretén “superar les desavinences sorgides en el passat arran de plantejaments diferents en determinats posicionaments i sobre tot alhora de fer candidatures a les eleccions europees”. De fet, fins ara el conjunt d’aquestes forces s’han dividit en dos grups; d’una banda els conformats per EH-Bildu, Esquerra i BNG per una i Compromís i Chunta Aragonesista per un altra. Ara, segons l’acord adoptat “es tracta d’adoptar una postura que ens permeti superar aquestes contradiccions i prendre un posicionament clar i que no s’hagi de discutir en cada conjuntura concreta”.

De moment, MÉS planteja com a punt de partida l’exemple del “Fòrum Sobiranista” que des de la seva creació al 2016 ha sumat fins a 19 entitats vinculades a sindicats, independents o a partits polítics, des de la CUP a Compromís. Ara, es tractaria per consolidar un únic espai polític de tots els sobiranismes d’esquerres amb l’objectiu col·lectiu de col·laborar en tasques parlamentaries a nivell estatal i europeu. “MÉS ha de passar de tenir una posició d’espectador a una pro activa”.

En aquest mateix context, el Consell Polític de MÉS ha acordat adherir-se a la internacional Progressista. Es tracta d’una organització internacional que vol bastir una alternativa política, cultural i social a nivell mundial. El projecte va néixer de la plataforma de suport a Bernie Sanders als Estats Units i del moviment per la Democràcia a Europa, el cap més visible del qual és Gianis Varufakis. Entre els impulsors destaca la presència de la primera ministra d’Islàndia, Katrín Jakobsdóttir.