MÉS DEFENSA EL RETORN DEL PATRIMONI DE LES CAMBRES AGRÀRIES

El Parlament aprova, a proposta de MÉS, fer efectiu el traspàs pendent des de fa catorze anys

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat avui, a proposta de MÉS per Mallorca, instar la Conselleria d’Agricultura a posar en marxa els mecanismes necessaris per fer la cessió del patrimoni de les Cambres Agràries al sector agrari. La iniciativa defensada pel diputat Joan Mas "Collet" a la Comissió d’Economia també reclama que el Govern cerqui la forma legal per tal que la cessió sigui a cost zero per les organitzacions agràries. Tot, abans no acabi l’any 2020.

Durant el debat de la iniciativa el diputat ecosobiranista ha recordat que la liquidació dels béns d’aquestes cambres agràries locals i interinsulars està pendent des que en 2006 es va plantejar la seva liquidació. Tot i que l’any 2013 hi va haver un segon intent, tampoc es va materialitzar. Ara, amb aquesta iniciativa és vol revertir tot aquest patrimoni a les organitzacions agràries. "És ben hora de resoldre un greuge històric i retornar aquest patrimoni als seus legítims propietaris”, ha dit Joan Mas.

Les cambres agràries es van crear en 1977 amb l’objectiu d’ajudar a gestionar l’activitat agrària des de les mateixes organitzacions. En 1986 el Govern espanyol va autoritzar l’extinció d’aquestes cambres en tot l’Estat i des de llavors les diferents comunitats autònomes han liquidat el seu patrimoni. Les Illes Balears, però, són l’única comunitat que encara no ho ha fet efectiu.

En 2013 una comissió liquidadora va redactar un informe sobre la situació administrativa, pressupostària i patrimonial de totes i cadascuna de les cambres i va estimar en 2.914.647 euros els 17 immobles amb què compten les cambres agràries locals de Consell, Sencelles, Montuïri, Sant Joan, Vilafranca, Felanitx, Llucmajor, Ferreries (Menorca), així com la Cambra Interinsular de Palma.