Medi Ambient i l’ajuntament de Palma col·laboren en la construcció d’un col·lector que reduirà significativament els vessaments a la mar

Neus Truyol explica que “fa més de 4 anys l’ajuntament va iniciar la tasca per erradicar els vessaments d’aigües brutes a la mar; protegir la mar i la posidonia”


El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir va visitar ahir divendres les obres del col·lector interceptor general que ha dur les aigües residuals i pluvials del centre de la ciutat a l’Estació Depuradora d’Aigues Residuals (EDAR) de Palma II, situada al Coll d’en Rebassa. La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ha valorat que es tracta d’una “prioritat” i ha explicat com “la legislatura pasada cercàrem els diners i férem els projectes, que ara s’executen”. “Fa més de 4 anys iniciarem la tasca per erradicar els vessaments d’aigües brutes a la mar; protegir la mar i la posidonia. Ara els projectes fets es transformen en accions concretes. Visibilitzar problema, definir solucions i trobar finançament. Ara celebram la seva execució”, ha afegit.

El col·lector medeix 3,2 km de longitud i 2 m de diàmetre. Recorrerà el centre de Palma des de les Avingudes fins a l’EDAR a una profunditat d’entre 5 i 12 metres. El pressupost és de 11.837.640 €. L’obra permetrà reduir en un 90% la contaminació de les aigües que s’aboquen a la mar durant els episodis de pluja intensa. Suposarà, per tant, evitar que cada any unes 500 tones de contaminants arribin a la mar. Mir ha destacat que aquestes actuacions son possibles gràcies al protocol d’inversions en sanejament i depuració signat entre la conselleria i l’ajuntament la legislatura passada. L’acord va possibilitar que EMAYA tornés a rebre fons del canon de sanejament per primera vegada des de 2010. A finals de l’any passat, aquest protocol es va renovar fins al 2023. En total, la ciutat rebrà 90 milions d’euros per projectes que milloraran la gestió integral del cicle de l’aigua.

“La coresponsabilitat i la col·laboració entre administracions és clau de cara a una òptima planificació de les infraestructures hidràuliques”, ha assenyalat el conseller després de recordar que les competències en matèria d’aigua estan repartides entre el govern, els consells insulars i els ajuntaments. En aquest sentit, ha afegit que la col·laboració amb Palma ha de ser un mirall per a la resta de municipis i és un exemple de cara al Pacte per l’aigua que vol impulsar i que forma part del Pacte per a la reactivació i la transformació econòmica i social de les illes Balears, presentat aquesta mateixa setmana.