LLompart i Ferragut, nous fills predilectes del Consell de Mallorca

L’escriptor Josep Maria Llompart i l’arquitecte Josep Ferragut són els nous fills predilectes de la institució insular. S’han atorgat les Medalles d’Honor i Gratitut a l’advocada feminista Francesca Mas i a la Banda de Música de Montuïri. També s’ha otorgat un premi Jaume II, defensat pel conseller de MÉS Pere Fuster, a l’esportista Tòfol Castanyer.

Avui el Consell ha celebrat un ple extraordinari per atorgar les medalles i distincions de l’illa. Aquests guardons són anuals i reconèixer la tasca de persones i entitats que han fet o fan en benefici de la nostra terra. En el cas de la condició de fill predilecte a LLompart i Ferragut, es tracta d’un reconeixement pòstum a dos dels intel·lectuals més importants del segle XX a l’illa i que, en paraules del president del Consell Miquel Ensenyat, "mai havia arribat. Era un deute històric com a institució que era necessari resoldre".

La consellera de MÉS per Mallorca i portaveu de la institució, Mercè Bujosa, ha defensat dues propostes al ple. La primera la banda de Música de Montuïri, una banda "històrica i arrelada al poble, punt neuràlgic de la vida cultural", ha explicat Bujosa. La segona proposta ha sigut la concessió de la Medalla d’Honor i Gratitut a la primera presidenta de l’Institut de la Dona, l’advocada Francesca Mas. Bujosa ha destacat que es tracta "d’una referent del feminisme a les illes, amb una dilatada tasca a favor de la igualtat".

Els altres guardonats són els sindicats CCOO – UGT, la historiadora Isabel Peñarrubia, els Fons Mallorquí de Solidaritat i també a títol pòstum l’arqueòleg i professor de la Universitat de les Illes, Víctor Guerrero.

Pel que fa als premis Jaume II, els han rebut els guardonats d’aquest any amb el Goya al millor curtmetratge, Jaume Carrió i Laura Gost, l’esportista Joan Reinoso, la Fundació solidària "Solidaris de Monti-Sion". El Conseller de MÉS Pere Fuster ha defensat l’expedient de l’esportista Cristòfol Castanyer, del que ha explicat els seus mèrits a l’àmbit esportiu.