Les talaies i els talaiots de les illes s’encenen pels refugiats i en defensa dels drets humans

Les talaies i els talaiots de l’illa s’han encès per defensar els drets dels refugiats i el patrimoni. S’han encès un total de 57 punts a tota la costa de l’illa de Mallorca i 16 talaiots a Menorca. També s’han encès punts de llum al Marroc

L’itinerari va començar al far de Na Pòpia, a Sa Dragonera, i després va arribar a Palma en un dels moments més simbòlics; l’encesa de la Torre de l’Homenatge. Un segon itinerari enllaçava Sa Dragonera amb la Serra de Tramuntana estenent-se també per tot l’interior de l’illa.

El manifest d’aquesta tercera edició duia el nom de "Talaies i talaiots de les Illes Balears. Un cant pels drets humans" i ha fet especial èmfasi en la denúncia de la violència que pateixen les dones refugiades que "a més de jugar-se la vida com els seus companys de viatge, les dones sovint són sotmeses a vexacions i abusos de caràcter sexual o són captades per xarxes d’explotació i de tracta de persones", es podia llegir al manifest.

La jornada d’enguany ha sumat un altre moment emotiu i és el Cant pels Drets Humans, al qual s’han sumat una desena de corals arreu de Mallorca. Al Castell de Bellver han estat els integrants de l’Orfeó Ramon Llull i de la coral Ireneu Sagarra els encarregats de posar veu, al costat de la resta d’assistents, a la cançó de Lluís Llach, Viatge a Ítaca.

"Cada talaiot l’ha encès una entitat diferent o persones a títol personal", explica Cecilia Ligero, una de les coordinadores de l’encesa a Menorca, "a l’hora acordada s’han encès tots a la vegada i al centre de comandament, ubicat a Talatí de Dalt, a Maó, un cop acabada l’encesa s’ha cantat Viatge a Ítaca. L’experiència ha estat molt interessant perquè ha servit per comprovar la connexió visual que existeix entre els diferents talaiots".