Les Balears aconsegueixen 12,72 milions més de l’Estat per a ajudes a la dependència

Fina Santiago, que participa avui al Consell Territorial, valora positivament l’increment però insisteix en reclamar un major finançament perquè l’Estat encara està molt lluny d’aportar el 50%

La Conselleria d’Afers Socials i Esports rebrà 12 milions d’euros més per al finançament de la dependència durant l’any 2021 per part del govern de l’Estat. Aquest augment de la dotació dona resposta, en part, a la reclamació que des de fa anys es fa per part de la consellera Fina Santiago. La quantitat dedicada al manteniment de l’estructura passa de 0 euros de contribució del govern espanyol per al 2020 a 7,04 milions el 2021. Es tracta d’unes transferències que l’any 2013 va eliminar el govern del PP de Mariano Rajoy.

Els 5,68 milions restants per completar els 12 milions d’euros d’increment provenen de l’augment dels imports mínims que ara paga l’Estat en funció del grau de dependència de les persones beneficiàries i del seu grau.

Tot i l’augment, que cal valorar de forma positiva, la previsió de 34 milions que rebrà la Comunitat Autònoma per part de l’Estat en matèria de Dependència queda molt lluny del finançament que pertocaria (50% govern d’Espanya i 50% Comunitat Autònoma), i així ho tornarà a manifestar la consellera Fina Santiago a la reunió d’avui del Ple del Consell Territorial, en el qual participen les comunitats autònomes i presideix el vicepresident Pablo Iglesias. De fet, a les Illes Balears es destinaran enguany més de 200 milions d’euros (Govern i Consells) al desplegament de la Llei de Dependència i l’aportació de l’Estat serà sols 34 milions.

Agilitat administrativa

Un dels ítems que s’han tingut en compte a l’hora del repartiment dels fons a les comunitats autònomes ha estat el d’agilitat administrativa (temps mitjà des de la sol·licitud de dependència fins a la resolució de prestació). En aquest sentit, Balears és la quarta comunitat autònoma més àgil.