La zonificació turística respecta l’accés a l’habitatge

Ensenyat: "Ajudarà a mantenir la identitat de pobles i ciutats amb un turisme més sostenible i regulant zones saturades"

El Consell de Mallorca ha presentat avui la proposta de zonificació turística que divendres durà a ple per a la seva aprovació. Estarà en vigor a l’illa fins a la redacció del Pla d’intervenció d’àmbits turístics (PIAT).

Avui s’ha presentat al Consell de Mallorca la zonificació turística, que té en compte criteris medi ambientals i sostenibles. El càlcul per aquesta zonificació s’ha fet atenent a quatre paràmetres, especialment important és el tema de l’accés a l’habitatge. Els altres paràmetres que s’han tingut en compte són la incidència sobre infraestructures, i sobre l’equilibri territorial. El president del Consell, Miquel Ensenyat, ha explicat que "aquesta zonificació turística ajudarà a mantenir la identitat de pobles i ciutats amb un turisme més sostenible i regulant zones saturades. Hem cercat l’equilibri social i medi ambiental per garantir l’accés a l’habitatge"

L’illa es dividirà en 7 àmbits que no són zones territorials. Aquestes 7 zones són: sòl rústic protegit; sòl rústic comú; nuclis d’interior saturats; nuclis d’interior no saturats; nuclis de litoral saturats; nuclis de litoral no saturats i zones d’exclusió -polígons i zona afectada per la petjada aeroportuària-. Al Rústic protegit no es permet cap tipus de lloguer turístic i al rústic comú es permet unifamiliar i habitatge principal durant 60 dies. Als nuclis de litoral turísticament madurs es permet el lloguer en habitatge principal durant 60 dies a l’any i a la resta de nuclis de litoral es permeten totes les tipologies. Pel que fa als nuclis d’interior saturats: es permet en habitatge principal durant 60 dies a l’any, i als no saturats es permeten totes les tipologies.

Els nuclis litorals turísticament madurs són Peguera, Santa Ponça, Magaluf, Palmanova, s’Arenal de Llucmajor, Son Verí i Cala Blava. Els nuclis d’interior saturats són Banyalbufar, Llucalcari (Deià), Deià, Es Port de Valldemossa, S’Empeltada (Deià), Es Vilà (Pollença), Cala Deià, Biniaraix (Sóller), Port des Canonge (Banyalbufar), Orient (Bunyola), Ullaró (Campanet), Estellencs, S’Esgleieta (Esporles), Es Carritxó (Felanitx), Marratxinet, Valldemossa, Alcúdia, l’Horta (Sóller), Fornalutx, Pollença, Ses Coves (Deià), Santanyí, Ses Salines, la Font (Pollença), Sóller, s’Arxiduc (Valldemossa), Son Ferrandell (Valldemossa), Randa (Algaida), Ariany, Llombards (Santanyí) i Ruberts (Sencelles).