La transició energètica ja és aquí: Tancam Es Murterar

Garantim una solució que manté l’equilibri entre la sostenibilitat ambiental i social


Aquest divendres s’ha anunciat el tancament l’any 2020 de més de la meitat de la central de carbó del Murterar. Es tracta d’una reivindicació històrica de MÉS per Mallorca i d’una prioritat de la política mediambiental i energètica del Govern de les Illes Balears. Aquest pass essencial en la transició ecològica de les Illes Balears cap un model sostenible es farà respectant els drets dels treballadors de la central i sense deixar ningú endarrere gràcies a un acord entre el Ministeri, el Govern i l’empresa Gesa-Endesa. El tancament del Murterar és una primera passa que serveix per posar les bases per a unes Illes sostenibles i 100% renovables.

Amb el tancament del Murterar, es redueix un 33% de les emissions de CO2 dle sistema elèctric de Mallorca i un 10% l’emissió total. Així mateix, també suposarà reduir un 90% les emissions de diòxid de sofre, un 76% les d’òxid de nitrogen i un 90% la de partícules fines contaminants.

La solució a la que s’ha arribat és una solució que dona resposta a les necessitats específiques del sistema elèctric de les Illes Balears, permet reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i de contaminants, alhora que garanteix tots els llocs de treball actualment existents i permet una transició justa cap a un nou model energètic.

L’acord assolit després de les converses entre l’empresa, el Govern i el Ministeri de Transició Ecològica consisteix en el tancament dels grups 1 i 2 de la Central Tèrmica d’Alcúdia a partir de l’1 de gener de 2020, i a partir d’aquesta data, els grups 3 i 4 estaran en funcionament un màxim de 1.500 hores anuals fins a l’agost de 2021. Des d’aquesta data i fins al 2025 (o fins la data de l’arribada del segon enllaç amb la península, ja inclòs a la Planificació Estatal), els grups 3 i 4 només funcionaran un màxim de 500 hores anuals.

Tot i la reducció en les hores de generació a la central a partir de gener, l’empresa ha garantit tots els llocs de treball directes: a les centrals de gas de Palma, a les promocions de renovables d’Endesa a Mallorca o a les tasques de desmantellament dels grups 1 i 2 des Murterar. De la mateixa manera, també es podrà mantenir la feina indirecta, tant pel desmantellament dels grups que es tancaran com pel manteniment dels altres dos com a reserva.