Miquel Ensenyat ha defensat al Parlament la Llei de Camins

Amb la nova llei es donarà una protecció real i jurídica al senderisme. També posarà damunt la taula els mecanismes per catalogar un camí com a públic i defensar-lo davant possibles usurpacions

El Parlament ha debatut avui la llei de camins públics i, per això, ha comptat amb la presència del Consell de Mallorca, institució que ha impulsat aquesta mesura. Ha defensat la iniciativa al parlament el president del Consell, Miquel Ensenyat, que ha explicat que "aquesta llei recull el dret a la lliure circulació i desplaçament pel territori a través dels nostres camins tradicionals", a la vegada que ha explicat que, fruit dels nous usos de lleure, -com el senderisme, per exemple-, s’ha tornat a reivindicar aquesta xarxa que "cal preservar i fomentar".

Es tracta d’una iniciativa de la institució insular per preservar el patrimoni de l’illa, en especials aquests camins tradicionals i la toponímia dels llocs de trànsits als municipis. Els camins públics de Mallorca constitueixen una xarxa de vies extensa i arrelada amb la funció històrica bàsica d’enllaçar els diferents indrets de l’illa, en especial els nuclis tradicionals, que ofereix al conjunt de la població una accessibilitat generalitzada a tot el territori insular
.

Ensenyat també ha explicat que "la llei estableix el règim jurídic dels camins públics i les rutes senderistes, i n’incorpora els principis generals, que es poden resumir en la defensa i conservació del patrimoni viari de Mallorca, per potenciar l’ús responsable"

La Llei, com no podia ser d’altra manera, es remet a la normativa comuna respecte de la definició de domini públic, és a dir, es basa en l’acord i el consens amb els propietaris com a principi bàsic. En tot cas, i en darrera opció, es podrà recórrer a l’expropiació.


Els ajuntaments tindran un termini màxim de 4 anys des de l’entrada en vigor de la Llei per a redactar els catàlegs de Camins. Els camins catalogats com a públics han de ser inscrits posteriorment a l’Inventari de béns municipals i també al Registre insular de camins públics, creat per aquesta Llei. El Consell Insular de Mallorca serà l’encarregat de la redacció del Pla Director Sectorial de camins.

Josep Ferrà, portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, ha destacat al seu discurs la feina feta per arribar a acords amb totes les parts implicades. "La llei de camins és una llei a què s’hi ha arribat amb diàleg i consens amb diversos actors, amb els quals s’ha arribat a solucions per garantir la sostenibilitat i el seu ús públic”, ha assenyalat l’ecosobiranista.