La Cooperació, una política de país clau

El Govern de les Illes Balears ha invertit 95,9 milions d’euros en projectes de Cooperació en els darrers vint anys

El Govern de les Illes Balears ha invertit 95.920.558 euros en projectes de cooperació al llarg de dues dècades. A més, aquest mes,la conselleria d’Afers Socials i Esports ha creat un mapa virtual amb motiu del 20 aniversari de la creació de la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears. Amb aquesta publicació, Balears es converteix en la primera comunitat que mostra les dades acumulades.

"Des dels anys 90 del segle XX, la societat civil balear ha demostrat la seva capacitat de mobilització per aconseguir un món més just", explica la consellera Fina Santiago que reconeix que, així i tot, "la reivindicació per destinar el 0,7% del PIB als països empobrits és una fita encara pendent". La directora general de Cooperació, Laura Celià, defensa que "la cooperació és una política de país, que situa les Illes Balears al món d’una forma diferent, més solidària, i que millora les vides d’aquells que més ho necessiten per acabar-nos beneficiant a tots".

En aquest nou mapa virtual es podran consultar els recursos destinats als diferents països des de l’any 1996 fins al 2019. És la primera vegada en vint anys que es treballen les dades acumulades d’un període tan llarg, ja que habitualment es fa feina amb dades anuals o bianuals. És un exercici de transparència amb la ciutadania, tant pel que fa a la rendició de comptes com pel fet que la gent tengui coneixement dels països i sectors amb els quals la conselleria d’Afers Socials i Esports fa feina, i també una eina pedagògica i de sensibilització social directa.

El pressupostos de la Comunitat autònoma han invertit 95.920.558 euros durant dues dècades a l’ajuda a altres països empobrits. L’acumulat per regions es distribueix de la següent manera, destinat principalment als països d’Amèrica Llatina i el Carib, però també a altres parts del món com la Mediterrània i l’Orient Mitjà, l’Àfrica subsahariana o Àsia.