La Conselleria de Medi Ambient aposta per la millora en la gestió i depuració dels recursos hídrics

Són millores que suposaran una nova forma de gestionar que millorarà no tan sols la qualitat dels afluents i l’estalvi energètic, sinó que també inclourà clàusules socials

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca fa feina en noves depuradores i també en la remodelació de plantes i en aquest sentit, ha posat en marxa 58 actuacions, amb un pressupost total de 999 milions d’euros. A principis de legislatura es detectaren a les instal·lacions hidràuliques de les Illes Balears problemes d’obsolescència, unes carències que segons Joana Garau, directora general de Recursos Hídrics, estan directament relacionades amb la manca de reposició i millora d’equipaments, a més de l’infradimensionament. Ara, ha sortit a licitació el nou contracte per al servei de tractament d’aigües residuals.

El nou contracte de gestió del servei preveu una inversió de 83,8 milions d’euros en sis anys, és a dir, una inversió anual que duplica el pressupost anterior, de 14 milions d’euros anuals.

Les novetats més importants estan relacionades amb la reposició d’equips, la inclusió de clàusules socials, l’eficiència energètica i el control de processos. També es preveu el manteniment preventiu, que, juntament amb la reposició, "permetrà una millor eficiència de les instal·lacions, i, per tant, una millora en la qualitat dels afluents i del medi ambient en general" ha destacat Joana Garau.

En definitiva, amb aquest contracte comença una nova forma de gestionar el sistema de depuració actual, passant d’un contracte de manteniment a un contracte de servei de tractament d’aigües residuals i conservació de les instal·lacions que permetrà millores en la qualitat dels afluents i garantirà un estalvi energètic, cosa que suposarà millores ambientals a curt, mitjà i llarg termini.