La clau: incloure el número de registre als portals d’anuncis

Antoni Reus: "És un dels puntals de la nova llei de Lloguer Turístic i ha estat avalat per dues sentències judicials"


"L’actitud del PP amb la nova llei de lloguer turístic ha estat totalment destructiva, negant la realitat i negant qualsevol proposta de millorar de regulació", ha assenyalat avui el diputat de MÉS per Mallorca, Antoni Reus. El Partit Popular presentarà demà una esmena a la totalitat i el 95% de les esmenes que ha presentat són de suprimir cada un dels nous articles de la nova regulació. La formació ecosobiranista critica que el PP que és qui ha creat el problema de la llei del 2012 va en contra de millorar la situació actual i posar ordre.

D’altra banda per a MÉS per Mallorca, semblen més que qüestionables les esmenes a la totalitat d’El PI i de Ciutadans. Aquests dos partits han presentat moltes esmenes parcials que són en molt de casos matisos, i no entren a posar en entredit l’estructura. Cal recordar que hi ha un acord parlamentari que ve d’una proposició d’El PI on es marcaven els principals criteris del lloguer turístic. "La llei que es debat en essència va en aquest sentit que proposaven d’establir una zonificació, d’evitar l’especulació, per tant no entenem esmena a la totalitat d’El PI. La principal diferència és que El PI planteja que tots aquests habitatges que hagin exercit de forma alegal durant el 2016 es puguin incorporar sense passar pel requisit de zonificació, ni d’intercanvi de places que és el que establirà la llei. Bàsicament és una espècie d’amnistia", ha explicat Reus.

Reus ha recordat que aquests dies s’ha fet públic un nou pronunciament judicial que vindria a recolzar un dels principals aspectes de la nova llei, el fet d’incloure el número de registre. El Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya s’ha pronunciat amb una sentència que confirma una decisió de la Generalitat, qui va ordenar que es retiràs de la pàgina de Homeaway tots els anuncia que no tenien el registre d’inscripció turística. "Hi ha un debat social sobre aquests portals, Airbnb o Homeaway, sobre quina part de la seva oferta és legal i quina és il·legal, i la dificultat de control que té tot això en aquests moments".

Aquest pronunciament s’afegeix al del Tribunal Suprem de Justícia de Canàries, que també tenia aquesta previsió que va ser impugnada i la darrera sentència també dóna la raó al fet de la necessitat d’incloure aquest número de registre. "És un puntal de la nova llei de Lloguer Turístic i ha estat avalat per dues sentències judicials. És la clau de cara a controlar el que és oferta legal i no i controlar-ho als anuncis"

Anunci Rajoy

"Percebem aquest augment del descompte de residents com almoina. Hem de tenir en compte que AENA recapta 200 milions d’euros de beneficis a l’any. És just que el que es doni a Canàries es doni a Balears, però hem de seguir lluitant per aconseguir la tarifa màxima. Hi ha el risc que passi el que ha passat abans, que augmenti el descompte però també el preu del bitllet i així acabam pagant el mateix", ha assenyalat la coordinadora de MÉS per Mallorca, Bel Busquets.