L’ordenança de civisme queda vista per a sentència

Neus Truyol, candidata i regidora de MÉS a l’Ajuntament de Palma: “confiam que en poc temps quedi anul·lada aquesta normativa incívica, repressiva i sancionadora”

El contenciós administratiu presentat contra l’Ordenança In-Cívica queda ara vist per sentència. L’estiu de 2014 un grup d’entitats, entre les que es troba MÉS per Palma, el presentà i està previst que al maig es deliberi. “En breu sabrem què resol el jutge, i confiam que en poc temps quedi anul·lada aquesta norma incívica, repressiva i sancionadora”.

Hem de recordar que el Partit Popular de Palma "aprovà en solitari aquesta norma moralista i repressiva que comptà amb una forta contestació social al carrer per part de col·lectius i nombroses entitats a qui l’equip de govern de Cort va donar l’esquena".

Amb el contenciós es demana la nul·litat d’aquesta ordenança purament sancionadora. “Mentre parlen de foment del civisme, sols preveuen mecanismes per multar i per reprimir comportaments al carrer, no fomenten en cap cas el civisme ni la convivència” manifesta Truyol, “imposen solucions policials a problemes socials”.

Aquesta ordenança, com ja ha denunciat MÉS per Palma en reiterades ocasions, ataca els drets i les llibertats fonamentals de les persones, així com els col·lectius en situació de vulnerabilitat social (com persones sense sostre o la prostitució,...), artistes de carrer (músics, grafiters...) o la protesta social (com les concentracions, la distribució de fulletons informatius al carrer,...).

A més, hem de tenir en compte altres arguments legals que sustenten el contenciós presentat:

a. La nova llei d’administració local retalla competències als ajuntaments. En concret s’elimina la competència en seguretat dels espais públics. Per tant, consideram que l’Ajuntament no pot assumir noves funcions que s’autoatribueix amb aquesta ordenança, com per exemple en matèria de seguretat o ordre públic.

b. Ataca de forma directa drets fonamentals constitucionals, com el dret de reunió o llibertat d’expressió.

c. Regula i sanciona aspectes ja recollits a altres ordenances, lleis o normatives. Hi ha una sobreregulació que en comptes d’ajudar als ciutadans, contribueix al “caos” legislatiu.

d. Provoca que la ciutadania quedi indefensa davant la llei perquè s’abusa del dret i la sanció administrativa per a defugir de les garanties que podria suposar el dret penal, amb dret a advocat i amb garanties de defensa.

e. Abusa del llenguatge ambigu, que pot generar múltiples interpretacions i indueix a confusió. Provoca, per tant, una situació de major inseguretat per a les persones, i incrementa el poder interpretatiu de la norma per part dels cossos policials.

Neus Truyol afegeix que aquesta ordenança In-cívica “és un atac directe als drets fonamentals, i especialment als col·lectius més vulnerables. I a més utilitza tot un seguit de fórmules que afavoreixen l’abús d’autoritat per part de l’Ajuntament sobre els ciutadans i els seus drets i les seves llibertats”.

“Esperem que la justícia actuï reforçant els drets i les llibertats de la gent, i no blindant voluntats repressives de certs partits i organitzacions” afirma Truyol. Hem de recordar que durant aquesta legislatura ja s’han sentenciat com il·legals algunes de els actuacions del govern PP a nivell estatal i autonòmic.

Entitats que formen la xarxa d’entitats contra ordenança in-cívica, no totes han participat del contenciós, però si totes s’han mobilitzat contra la norma: Loco Circo de la Vida, Metges del Món, Federació AAVV, UGT, Prosocial, CCOO, ATTAC, CGT, USO, Unitat Cívica per la República, Assemblea Republicana, PAH Mallorca, GREC, EAPN, Padrines i padrins flauta, Grup Blanquerna, Lobby de Dones, Feministes en Acció, Associació Memòria de Mallorca, ATUHSE, Associació d’Immigrants Contrafarsa, Drets Humans de Mallorca, Entrepobles, Assemblea de Docents, GOB, EU, PSOE i MÉS.