Campanya per denunciar els delictes d’odi

La Conselleria de Serveis Socials i Cooperació col·labora amb l’associació Ben Amics en una campanya dirigida a denunciar els delictes d’odi relacionats amb l’orientació sexual i/o identitat de gènere. A través de fulletons i cartells informatius es pretén donar visibilitat a un dels delictes d’odi més freqüents; la LGTBFòbia. Des de l’associació Ben Amics s’apunta que les Illes Balears és la quarta comunitat autònoma amb més denúncies per incidents relacionats amb l’orientació sexual i la identitat de gènere, però que tot i així, només 20 de cada 100 casos es denuncien.

La campanya presentada avui té per objectiu que aquest tipus d’agressions siguin denunciades, tant per part dels professionals dels cossos de seguretat i serveis socials com per les víctimes de les agressions, i acabin als jutjats. Segons ha afirmat la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, el 32 per cent de les persones pensa que denunciar no servirà de res, el 16 per cent tem represàlies i a un 15 per cent els retura el fet que denunciar suposi revelar la seva identitat sexual. Per això, la consellera ha animat a les víctimes “a ser part activa en la sensibilització cap a la població de què la convivència és possible i l’odi és absolutament inadequat”.

Per aquesta campanya, que és la primera acció d’ençà l’aprovació al Parlament de les Illes Balears de la Llei autonòmica dels drets LGTBI, s’han editat 3.000 fulletons i 500 cartells informatius que es distribuiran per les diferents comissaries i oficines de la Policia Nacional i les policies locals de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, així com espais públics. Es pretén arribar al màxim de professionals dels cossos de seguretat i serveis socials perquè segons Jan Gómez, president de Ben Amics, “siguin els professionals els qui actuïn com agents de canvi per combatre aquestes situacions de discriminació”.

Tant la consellera Fina Santiago com Jan Gómez han destacat la importància d’obtenir dades específiques de delictes d’odi relacionats amb la diversitat sexual i/o identitat de gènere, ja que tenir estadístiques clares possibilita la visualització d’un problema real i cada vegada més freqüent en la nostra societat. Tots dos han assegurat que aquests tipus d’agressions homòfobes es combaten amb informació i amb el missatge que són actituds que no es poden permetre ni tolerar.

Documents adjunts