Inici de la temporada d’alt risc d’incendis forestals

S’amplien a mig any els contractes del personal de reforç a la campanya


Des de l’1 de maig està activada la temporada d’alt risc d’incendi forestal a les Illes Balears, per la qual cosa no es pot fer foc fins al 15 d’octubre a cap terreny forestal ni a menys de 500 metres d’aquests, a excepció de qui disposi d’una autorització administrativa especial per a cada activitat que pugui generar perill d’incendis. La conscienciació i responsabilitat ciutadana és vital, ja que al voltant del 90 % dels incendis s’originen per causes antròpiques, ja sigui tan per negligències o accidents com per causes intencionades. Per això s’ha de tenir una cura especial durant aquests mesos amb les llosques de cigarrets, l’ús de maquinaria, les cremes de restes vegetals i l’ús de material pirotècnic.

Al 2018 a les Illes Balears hi ha hagut 18 sinistres que han cremat 2,3 hectàrees. L’any 2017 n’hi va haver 93, amb 167 ha afectades. El més important d’aquests va ser el de Síller, a Pollença, en què l’autoprotecció va ser cabdal per a salvaguardar els habitatges. Per aquest motiu, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal ha recordat la importància que té la prevenció perquè, a més del dispositiu que posa en marxa la Conselleria, la seguretat comença per un mateix, amb la creació d’àrees amb càrrega baixa de combustible, al voltant dels habitatges i urbanitzacions que estiguin en zona forestal.

Pel que fa al dispositiu de la Conselleria per a les tasques d’extinció, al qual s’han destinat més recursos personals així com una millora en les infraestructures, aquest disposa d’un total de 350 persones, entre enginyers i enginyers tècnics forestals, agents de medi ambient, capatassos i components de brigada, personal d’autobomba, vigilants, operadors de la CCIF i de les bases, mecànics, auxiliars de PMA, tripulacions dels mitjans aeris, etc. El conseller Vicenç Vidal ha destacat la importància de tot l’equip humà en la campanya, i mostra d’aquesta reivindicació és l’ampliació del contracte dels treballadors de reforç de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), que feien feina durant quatre mesos, i enguany passaran a tenir contractes de sis mesos. Això reforça el dispositiu durant més temps i, per altra banda, en millora les condicions atès que, d’aquesta manera, tenen dret a les prestacions de subsidi de l’atur. No és l’única millora per al personal: també es reforça la seva formació tècnica i preparació física per millorar la seguretat de les brigades en el moment d’apagar els incendis.

Pel que fa als recursos materials a l’operatiu d’extinció d’incendis —que a les Illes Balears és interinsular—, enguany s’hi afegiran tres autobombes forestals més, en la línia de renovar i millorar els equips i vehicles que s’hi destinen. També s’han fet millores operatives i logístiques a la base de mitjans aeris de Son Bonet, a Palma, amb una nova base modular, així com també s’ha innovat en tecnologia amb càmeres de vigilància automatitzada. Quant a les mesures d’autoprotecció, s’han adquirit lones ignífugues de protecció noves.

Per a qualsevol dubte es pot telefonar al PIA (Punt d’Informació Ambiental), al 900 151 617, a l’agent de Medi Ambient que correspongui al municipi o al Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl.