Gallardo: “La llei de consultes obri la porta a què la ciutadania tengui veu directa en els afers públics”


El diputat ecosobiranista Miquel Gallardo ha explicat aquest dilluns en roda de premsa dues de les normatives que aniran al ple de dimarts. La primera que ha destacat ha estat la llei de consultes, una normativa que “obri la porta a què la ciutadania tengui veu directa en els afers públics”. Tal com ha assenyalat, és una llei “molt important” que permetrà “desenvolupar la democràcia participativa a les Balears”. El diputat ecosobiranista ha assenyalat alguns dels aspectes que recull la llei, com les consultes a nivell municipal, illenc i autonòmic; els fòrums de participació, les audiències públiques o els pressupostos participatius.

Gallardo també ha destacat que la llei de voluntariat arribi al ple, ja que és una normativa “que parteix d’una demanda específica dels col·lectius de voluntariat per actualitzar la llei que tenim i, a més, adaptar-la a l’estatal”. Així, amb aquesta llei s’estableix que han de rebre suport de les administracions, les competències adquirides durant les tasques desenvolupades i “el voluntariat sense adjectius”. Per primera vegada, a més, es tendrà un cens de voluntariat.

D’altra banda, la diputada Joana Aina Campomar ha posat en valor el consens amb què s’ha dut endavant la proposta de reforma del reglament del Parlament, un consens que “ens agradaria saber si hagués estat possible en altres moments, vistes les posicions i la tendència del PP i Cs a la crispació per posar-se al nivell de l’extrema dreta”.

Campomar ha lamentat les declaracions en què el PP balear assegurava que “deixaven la porta oberta a parlar de trencar els consensos assolits amb una llei com la de normalització lingüística”. La diputada ecosobiranista ha traslladat també la “preocupació” per les declaracions sobre recentralitzar competències del líder del Partit Popular, Pablo Casado. Campomar ha criticat també les declaracions de Casado sobre l’avortament i les dones: “ Les dones coneixem el nostre cos i volem decidir sobre el nostre cos”.